Vývar
- skelet (husí)
- zelenina (cibule, celer, mrkev, petržel) 400 g
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- voda
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Kaldoun
- husí droby 100 g
- vývar (husí) 1,5 litru
- celer 300 g
- mrkev 50 g
- petržel 300 g
- plnotučné mléko 150 ml
- jíška (máslová) 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek
K podávání
Postup přípravy
- Nejprve připravte ze skeletu a zbylého masa z pečené husy vývar. Dejte kosti a maso do hrnce, přidejte očištěnou a na menší kousky pokrájenou zeleninu (cibule, celer, mrkev, petržel) a koření (pepř, nové koření a bobkový list).
- Zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte probublávat na plotně 1,5–2 hodiny. Nezapomínejte v průběhu odebírat pěnu, abyste odstranili vysráženou bílkovinu a vývar zůstal čirý.
- Následně přeceďte a osolte a opepřete dle chuti. Vývar následně použijte k přípravě kaldounu.
- Zatímco se vývar vaří, připravte máslovou jíšku.
- Droby uvařte v osolené vodě doměkka. Pokrájejte je na menší kousky.
- Do osoleného a opepřeného husího vývaru nasypte kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) nakrájenou na menší kostičky a povařte. Když je zelenina skoro měkká, přidejte jíšku a nechte provařit.
- Přilijte mléko, pro vůni přidejte muškátový oříšek, přidejte pokrájené drůbky a ještě chvíli povařte – a máte hotovo.
- Servírujte s nudlemi a nasekanou čerstvou petrželkou.
PRIMA TIP: Pokud na skeletu husy zbylo ještě nějaké maso, oberte jej a přihoďte do hotového kaldounu. Bude tak ještě bohatší.
Vyzkoušejte také kaldoun s drůbky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Polévka kaldoun s drůbežími drůbky podle Zdeňka Pohlreicha