Suroviny
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- krájená rajčata (z konzervy) 250 g
- červená rajčata (čerstvá) 100 g
- bílé fazole (z konzervy) 300 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- tymián 3 snítky
- bobkový list 2 ks
- zeleninový vývar 1 litr

Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na proužky. Orestujte je na oleji dozlatova.
- Poté přidejte sterilovaná i čerstvá nakrájená rajčata, slité fazole, sůl, pepř, otrhané lístky tymiánu, bobkový list a vše zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut.
Vyzkoušejte také polévku z červené čočky s rajčaty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Polévka z červené čočky s rajčaty
Uchovejte chuť a vůni zralých letních rajčat na později
Možností, jak uchovat zralá rajčata ze zahrádky na zimu existuje spoustu. Skvělou volbou je například domácí rajský protlak nebo passata, které poslouží jako základ do omáček a polévek. Výtečné je také tradiční sugo, tedy hotová rajčatová omáčka s bylinkami, kterou stačí v zimě jen ohřát. Oblíbenou klasikou jsou zavařená rajčata ve vlastní šťávě, která zachovají čerstvou chuť léta. Kdo má rád sladkokyselé chutě, může připravit domácí kečup podle své chuti. Velmi praktické je i sušení rajčat – usušená rajčata můžete uchovat v oleji s bylinkami. A pokud máte rádi zeleninové směsi, zavařené lečo (směs rajčat, paprik a cibule) je ideální jako rychlá příloha nebo základ pro různá jídla.