Suroviny
- olej 1 lžíce
- cibule (menší) 2 ks
- uzená slanina (prorostlá) 50 g
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- česnek 3 stroužky
- rajčatový protlak 1 lžíce
- bobkový list 4 ks
- mletá uzená paprika 1 lžíce
- mletá pálivá paprika 1 lžička
- hladká mouka 2 lžíce
- voda 1,5 litru
- brambory (větší) 4 ks
- bílé fazole (máslové - butter beans) 1 plechovka
- saturejka (sušená) 1 lžíce
- zakysaná smetana 150 g
- vinný ocet 1–2 lžíce podle chuti
- baby špenát 2 velké hrsti
- hladkolistá petržel 1 hrst
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci na oleji orestujte nahrubo nasekanou cibuli a uzenou slaninu na kostičky. Po chvíli přidejte mrkve nakrájené na půlkolečka a řapíkatý celer na plátky. K tomu přihoďte nasekaný česnek.
- Když se zelenina rozvoní, přidejte rajčatový protlak, bobkové listy a obě mleté papriky. Zasypte hladkou moukou a vše pořádně promíchejte a lehce orestujte, ale tak, aby se paprika nepřipálila. Poté vše zalijte horkou vodou a metličkou dobře rozmíchejte.
- Přidejte brambory nakrájené na kostičky a slité fazole z plechovky. Osolte, opepřete a přidejte saturejku. Vařte na mírném ohni 15–20 minut, poté do polévky zašlehejte zakysanou smetanu a vinný ocet podle chuti.
- Nechte přejít varem a nakonec vmíchejte nasekaný baby špenát a hladkolistou petržel.
Vyzkoušejte také výbrnou hrachovou polévku podle videoreceptu krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE