Domácí pečený kečup – jednoduchá příprava v troubě a výraznější chuť zralých rajčat

Moje hodnocení
2x

Pokud k vám zahrádka byla štědrá a nadělila vám zásobu sladkých rajčat, uchovejte si jejich omamnou chuť a vůni třeba v podobě kečupu. Inspirujte se trendem poslední doby a upečte ho v troubě. Za prvé je to jednodušší, nemusíte nic hlídat a míchat, ale hlavně díky pečení získají rajčata ještě lepší chuť!

6 porcí
150 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Omytá rajčata nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Papriky očistěte a nakrájejte na kousky. Vše dejte do hlubšího pekáče.
  2. Přidejte sůl, cukr, ocet a mletou papriku. Další koření ideálně zabalte do kousku gázy, ale není to nutné.
  3. Vše lehce promíchejte a dejte péct odkryté do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte asi 2 hodiny, občas promíchejte.
  4. Z pekáče vyndejte gázu s kořením nebo pouze bobkový list a skořici, pokud jste koření dávali do pekáče volně. Směs přesuňte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  5. Poté přes jemné síto směs přepasírujte do hrnce. Pokud by se vám kečup zdál řídký, ještě ho na plotně redukujte do požadované hustoty. Pokud jste s hustotou spokojeni, můžete plnit do čistých sklenic. Uzavřete vyvařenými suchými víčky.
  6. Následně sterilujte asi 20–25 minut na 80-85 °C.
PRIMA TIP: Recept si samozřejmě můžete přizpůsobit vlastní chuti. Někdo přidává i pár jablek (cca 2-3 ks), které díky obsahu pektinu pomáhají houstnutí. Pro výraznější barvu lze přidat 1-2 bulvy červené řepy. Kečup můžete dochutit chilli papričkou, nebo dokonce kari kořením. Do upečené směsi můžete přidat čerstvou bazalku. Pokud máte výkonný mixér, kečup nemusíte pasírovat, ale počítejte s tím, že směs nebude dokonale hladká.

Skvělý kečup perfektně doladí domácí kynuté langoše podle našeho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty