Domácí pečený kečup – jednoduchá příprava v troubě a výraznější chuť zralých rajčat

Moje hodnocení
2x

Pokud k vám zahrádka byla štědrá a nadělila vám zásobu sladkých rajčat, uchovejte si jejich omamnou chuť a vůni třeba v podobě kečupu. Inspirujte se trendem poslední doby a upečte ho v troubě. Za prvé je to jednodušší, nemusíte nic hlídat a míchat, ale hlavně díky pečení získají rajčata ještě lepší chuť!

6 porcí
150 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Omytá rajčata nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Papriky očistěte a nakrájejte na kousky. Vše dejte do hlubšího pekáče.
  2. Přidejte sůl, cukr, ocet a mletou papriku. Další koření ideálně zabalte do kousku gázy, ale není to nutné.
  3. Vše lehce promíchejte a dejte péct odkryté do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte asi 2 hodiny, občas promíchejte.
  4. Z pekáče vyndejte gázu s kořením nebo pouze bobkový list a skořici, pokud jste koření dávali do pekáče volně. Směs přesuňte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  5. Poté přes jemné síto směs přepasírujte do hrnce. Pokud by se vám kečup zdál řídký, ještě ho na plotně redukujte do požadované hustoty. Pokud jste s hustotou spokojeni, můžete plnit do čistých sklenic. Uzavřete vyvařenými suchými víčky.
  6. Následně sterilujte asi 20–25 minut na 80-85 °C.
PRIMA TIP: Recept si samozřejmě můžete přizpůsobit vlastní chuti. Někdo přidává i pár jablek (cca 2-3 ks), které díky obsahu pektinu pomáhají houstnutí. Kečup můžete dochutit chilli papričkou, nebo dokonce kari kořením. Do upečené směsi můžete přidat čerstvou bazalku. Pokud máte výkonný mixér, kečup nemusíte pasírovat, ale počítejte s tím, že směs nebude dokonale hladká.

Skvělý kečup perfektně doladí domácí kynuté langoše podle našeho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty