Suroviny
- rajčata 3 kg
- cibule 4 ks
- červená paprika 3 ks
- česnek 5 stroužků
- sůl 2 lžíce
- cukr krupice 6 lžic
- ocet 100 ml
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- nové koření 6 kuliček
- hřebíček 6 ks
- bobkový list 4 ks
- celá skořice (nemusí být) 1 ks
Postup přípravy
- Omytá rajčata nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Papriky očistěte a nakrájejte na kousky. Vše dejte do hlubšího pekáče.
- Přidejte sůl, cukr, ocet a mletou papriku. Další koření ideálně zabalte do kousku gázy, ale není to nutné.
- Vše lehce promíchejte a dejte péct odkryté do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte asi 2 hodiny, občas promíchejte.
- Z pekáče vyndejte gázu s kořením nebo pouze bobkový list a skořici, pokud jste koření dávali do pekáče volně. Směs přesuňte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Poté přes jemné síto směs přepasírujte do hrnce. Pokud by se vám kečup zdál řídký, ještě ho na plotně redukujte do požadované hustoty. Pokud jste s hustotou spokojeni, můžete plnit do čistých sklenic. Uzavřete vyvařenými suchými víčky.
- Následně sterilujte asi 20–25 minut na 80-85 °C.
PRIMA TIP: Recept si samozřejmě můžete přizpůsobit vlastní chuti. Někdo přidává i pár jablek (cca 2-3 ks), které díky obsahu pektinu pomáhají houstnutí. Pro výraznější barvu lze přidat 1-2 bulvy červené řepy. Kečup můžete dochutit chilli papričkou, nebo dokonce kari kořením. Do upečené směsi můžete přidat čerstvou bazalku. Pokud máte výkonný mixér, kečup nemusíte pasírovat, ale počítejte s tím, že směs nebude dokonale hladká.
Skvělý kečup perfektně doladí domácí kynuté langoše podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí smažené langoše z kynutého těsta