redakce Prima FRESH

Zavařené lečo: jednoduchý recept, jak uchovat letní zeleninu na zimu

Moje hodnocení
2x

Až se zima zeptá, jaká byla v létě úroda, můžete ji s klidem poslat do spíže, kde na tuhle otázku počká celá plejáda vyskládaných sklenic se zavařeninami. Skvělou chuť letní zeleniny využijte k přípravě zavařeného leča. V zimě k němu přidejte kousek klobásy a vejce a můžete si užít chuť léta, i když venku bude zuřit vánice.

12 porcí
60 minut
česká

Suroviny

Při přípravě zavařeného leča postupujte podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. Rajčata a papriky omyjte a očistěte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kostičky. Papriku nakrájejte na kostky nebo proužky, rajčata na měsíčky.
  2. Do velkého kastrolu nalijte olej a nechte ho rozehřát, přisypte cibuli a restujte dosklovata (nesmí zhnědnout). Poté přisypte nakrájenou papriku a posolte ji. Přikryjte poklicí a nechte 10 minut dusit.
  3. Přidejte nakrájená rajčata, zamíchejte a nechte vařit, až rajčata pustí šťávu a budou napůl uvařená. Mezitím ve 100 ml vody rozmíchejte mletou papriku dohladka a směs přilijte k zelenině do hrnce.
  4. Vařte ještě asi 10 minut, poté kastrol stáhněte z ohně a lečo plňte do suchých, čistých sklenic asi 2 cm pod okraj. Do každé sklenice nalijte lžičku oleje a sklenice uzavřete víčky.
  5. Rozehřejte troubu (horní a dolní ohřev) na 180 °C. Do hlubokého plechu vyskládejte sklenice a zalijte teplou vodu asi do tří čtvrtin výšky plechu. Sterilujte asi 20 minut, poté je vyndejte z trouby a nechte 5 minut odpočívat.
  6. Poté sklenice vyskládejte dnem nahoru na čistou utěrku a nechte vychladnout.
PRIMA TIP: Pokud vám vadí slupky z rajčat, můžete před vařením rajčata jednoduše oloupat. Nakrojte je křížkem, dejte do mísy a zalijte je vroucí vodou, nechte asi 5-10 minut stát, poté půjde slupka krásně sloupnout. Do leča můžete přidat i nakrájenou cuketu.

Vyzkoušejte výborný recept na zeleninové lečo s vejcem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty