Suroviny
- rajčata 4 kg
- paprika 3 kg
- cibule 1 kg
- sůl 4 lžíce
- mletá sladká paprika 1 sáček
- stolní olej 250 ml + na zalití sklenic
Při přípravě zavařeného leča postupujte podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Rajčata a papriky omyjte a očistěte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kostičky. Papriku nakrájejte na kostky nebo proužky, rajčata na měsíčky.
- Do velkého kastrolu nalijte olej a nechte ho rozehřát, přisypte cibuli a restujte dosklovata (nesmí zhnědnout). Poté přisypte nakrájenou papriku a posolte ji. Přikryjte poklicí a nechte 10 minut dusit.
- Přidejte nakrájená rajčata, zamíchejte a nechte vařit, až rajčata pustí šťávu a budou napůl uvařená. Mezitím ve 100 ml vody rozmíchejte mletou papriku dohladka a směs přilijte k zelenině do hrnce.
- Vařte ještě asi 10 minut, poté kastrol stáhněte z ohně a lečo plňte do suchých, čistých sklenic asi 2 cm pod okraj. Do každé sklenice nalijte lžičku oleje a sklenice uzavřete víčky.
- Rozehřejte troubu (horní a dolní ohřev) na 180 °C. Do hlubokého plechu vyskládejte sklenice a zalijte teplou vodu asi do tří čtvrtin výšky plechu. Sterilujte asi 20 minut, poté je vyndejte z trouby a nechte 5 minut odpočívat.
- Poté sklenice vyskládejte dnem nahoru na čistou utěrku a nechte vychladnout.
PRIMA TIP: Pokud vám vadí slupky z rajčat, můžete před vařením rajčata jednoduše oloupat. Nakrojte je křížkem, dejte do mísy a zalijte je vroucí vodou, nechte asi 5-10 minut stát, poté půjde slupka krásně sloupnout. Do leča můžete přidat i nakrájenou cuketu.
Zavařené lečo Zdroj: iStock
Vyzkoušejte výborný recept na zeleninové lečo s vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE