Suroviny
- bílé fazole (velké máslové) 500 g
- klobása chorizo (nebo papriková klobása) 2 nožičky
- pancetta 300 g
- jelito (nebo španělská morcilla) 2 ks
- cibule 1 ks
- šafrán (nitky) 1/2 lžičky
- bobkový list 2 ks
- sůl
- chléb (k podávání)
Postup přípravy
- Dvanáct hodin předem zalijte fazole studenou vodou. Pak je slijte a zalijte čerstvou vodou zhruba 2 cm nad luštěniny. Přidejte špetku soli, přiveďte k varu, pak stáhněte na mírný stupeň a uvařte doměkka. Bílou pěnu z hladiny sbírejte.
- Chorizo, pancettu a morcillu zprudka opečte v celku v pánvi. Cibuli oloupejte, překrojte napůl a přidejte k uzeninám. Přisypte šafrán, zalijte naběračkou vody z fazolí a promíchejte. Přidejte k fazolím i s bobkovým listem, přiklopte pokličkou a vařte zhruba 2,5 hodiny na mírném stupni doměkka. Občas promíchejte a podle potřeby přilijte vodu. Podle chuti osolte.
- Při servírování vyndejte uzeniny na prkénko, nakrájejte je na menší kousky a dejte doprostřed stolu. Každému do hlubokého talíře nalijte polévku s fazolemi a podávejte s čerstvým chlebem. Uzeniny ať si dle libosti nabere každý sám.
Fabada asturiana španělská fazolová polévka Zdroj: Spolu sníme
Vyzkoušejte poctivou fazolačku pro chlapy s kusem hovězího masa podle receptu Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE
Hledáte recept na fazolovou polévku? Zde najdete další nápady