Suroviny
- suché fazole černé oko 1 šálek
- extra virgin olivový olej (olivový olej) 5 lžic
- cibule, jemně nasekaná 1 ks
- česnek, jemně nasekaný 3 stroužky
- řapíkatý celer, jemně nasekaný 2 řapíky
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- tymián (čerstvý tymián) 3 snítky
- sušené řecké oregano 2 lžičky
- rajský protlak 1 vrchovatá lžíce
- voda 1,2 litru
Postup přípravy
- Namočte sušené fazole do studené vody minimálně na 4 hodiny, ale ještě lépe přes noc.
- Rozehřejte v hrnci olivový olej, nechte zpěnit na mírném ohni cibuli a česnek, aby se nepřipálily.
- Přidejte řapíkatý celer, krátce ho zarestujte a poté přilijte 500 ml vody. Vařte na mírném ohni 3 minuty, pak přidejte sůl, pepř, oregano, namočené slité fazole a rajský protlak rozmíchaný ve 100 ml teplé vody. Nechte vařit 5 minut, aby se prolnuly chutě, pak přidejte zbylou vodu a snítky tymiánu.
- Vařte na mírném ohni, dokud fazole nezměknou, cca 30 minut. Vyjměte snítky tymiánu. Polévku podávejte s chlebem.
Mavromatika – řecká fazolová polévka