Suroviny
- klobása chorizo (rozkrojená po délce a nakrájená na plátky) 200 g
- cibule (velká, nakrájená na kostičky) 1 ks
- řapíkatý celer 200 g
- mrkev 300 g
- česnek (nasekaný nadrobno) 2 stroužky
- mletá uzená paprika 1 lžička
- chilli (koření) 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- krájená rajčata (konzervovaná) 400 g (1 plechovka)
- zeleninový vývar 750 ml
- bílé fazole (konzervované, scezené a propláchnuté) 800 g (2 plechovky)
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve osmažte chorizo ve velkém hrnci, až pustí ten báječný pikantní tuk. Chorizo vyndejte děrovanou naběračkou a nechte stranou.
- Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli, celer a mrkev a zlehka smažte 3 až 4 minuty. Přidejte česnek, papriku, chilli a kmín a smažte ještě minutu. Vlijte rajčata a vývar, trochu osolte a opepřete.
- Dobře promíchejte, do hrnce vraťte chorizo, uveďte do varu, stupeň snižte a vařte 10 minut. Pak přidejte fazole a vařte ještě 5 minut. Nakonec přisypte hrst nasekané petržele a podávejte s křupavým pečivem.
PRIMA TIP: Pokud chcete ještě sytější variantu, přidejte 2–3 na menší kostičky nakrájené brambory společně se zeleninou. Připravíte tak polévku, která zcela nahradí hlavní chod. Ideální třeba jako večeře po lyžovačce.