Suroviny
- klobása chorizo (chorizo klobása, rozkrojená po délce a nakrájená na plátky) 200 g
- velká cibule, nakrájená na kostičky 1 ks
- řapíkatý celer 200 g
- mrkev 300 g
- česnek, nasekaný nadrobno 2 stroužky
- mletá paprika, nejlépe uzená 1 lžička
- chilli koření 1 lžička
- římský kmín (mletý římský kmín) 1/2 lžičky
- krájená rajčata (konzervovaná krájená rajčata) 400 g (1 plechovka)
- zeleninový vývar 750 ml
- bílé fazole (konzervované bílé fazole, scezené a propláchnuté) 800 g (2 plechovky)
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Nejprve osmažte chorizo ve velkém hrnci, až pustí ten báječný pikantní tuk. Chorizo vyndejte děrovanou naběračkou a nechte stranou.
- Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli, celer a mrkev a zlehka smažte 3 až 4 minuty. Přidejte česnek, papriku, chilli a kmín a smažte ještě minutu. Vlijte rajčata a vývar, trochu osolte a opepřete.
- Dobře promíchejte, do hrnce vraťte chorizo, uveďte do varu, stupeň snižte a vařte 10 minut. Pak přidejte fazole a vařte ještě 5 minut. Nakonec přisypte hrst nasekané petržele a podávejte s křupavým pečivem.
PRIMA TIP: Pokud chcete ještě sytější variantu, přidejte 2–3 na menší kostičky nakrájené brambory společně se zeleninou. Připravíte tak polévku, která zcela nahradí hlavní chod. Ideální třeba jako večeře po lyžovačce.
Fazolová polévka s pikantní klobásou chorizo Zdroj: Marek Kučera