Passata
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- řapíkatý celer 1 řapík
- olivový olej 1 lžíce
- bobkový list 1 ks
- tymián (čerstvý ) 2 snítky
- rajčata (zralá, nadrobno nakrájená) 1 kg
- cukr krupice 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Pesto
- loupané mandle 100 g
- česnek 1 stroužek
- rajčata (zralá) 250 g
- bazalka (lístky čerstvé ) 1 hrst + na ozdobu
- extra virgin olivový olej 100 ml
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Domácí pasírovaná rajčata neboli passata je základem italské, francouzské i španělské kuchyně. Kde rostou rajčata, tam se vaří passata. Uplatní se v polévkách, v těstovinách, s masem i rybou, a dokonce je využijete i v Bloody Mary nebo na pizzu. Experimentujte s bylinkami a kořením a vytvořte si passatu podle chuti.
Přírodní bohatství Sicílie a příznivé klima se odráží na jejím talíři. V sicilském pestu se spojila většina místních lahůdek – mandle, rajčata a olivový olej – a vytvořila nevšední specialitu, která si rozumí s těstovinami, masem i topinkami.
Postup přípravy
- PASSATA: Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer nakrájejte na plátky. Ve velké pánvi rozehřejte na mírném stupni olej. Vsypte cibuli, česnek, celer, bobkový list a tymián a za občasného míchání zlehka restujte 3–4 minuty doměkka.
- Mezitím nakrájejte rajčata na kostičky. Vsypte je do pánve, přimíchejte cukr, osolte a opepřete. Zvyšte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte 5 minut. Promíchejte, aby se rajčata rozpadla. Snižte teplotu, odkryjte a za občasného míchání pozvolna vařte 30 minut doměkka.
- Rajčatovou směs přepasírujte přes jemný cedník do mísy – použijte k tomu dřevěnou vařečku, aby rajčata pustila všechnu šťávu a v míse skončilo co možná nejvíc dužiny. Nechte úplně vychladnout, vlijte do sklenice a skladujte v chladničce.
- PESTO: Mandle opražte v malé pánvi dozlatohněda. Míchejte nebo pravidelně pohybujte pánví, aby se nepřipálily. Nechte je zchladnout a pak je rozmixujte dohladka.
- Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata, mleté mandle, česnek a bazalku rozmixujte v kuchyňském robotu na hrubou pastu. Přilijte olej, osolte a opepřete a krátce promixujte, aby se vše spojilo. Ozdobte lístky bazalky a strouhaným parmazánem.
Vyzkoušejte také těstoviny s pečenou fetou a rajčaty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hit z Tik Toku: Těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčátky