reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě
Autor: Domácí špajzka Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě

Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě

Hodnoceno: 6x
Nejlépe chutnají rajčata domácí, vyzrálá na sluníčku, pravidelně zalévaná a pěstovaná bez chemie. Pokud jste vysadili víc než pár sazenic, pravděpodobně toužebně vyhlížíte první červený plod. Ten však spustí lavinu úrody a nutnost rajčata co nejrychleji zpracovat, aby se nezkazila. Připravte si vlastní konzervovaná rajčata, stačí je oloupat, naskládat do sklenice a sterilovat. Opravdu dodržte dvojitou sterilaci, nejméně 24 hodin a nejvýše 48 hodin po sobě, čímž zlikvidujete případné klíčící spory C botulinum.
do 2 hodin
4 skleničky porce

reklama

Suroviny (4 skleničky porce)

Postup

  1. V hrnci uvařte alespoň 2 l vody. Rajčata omyjte a shora nařízněte slupku do kříže. Vložte je na 1 minutu do vroucí vody, vyjměte a šokově zchlaďte v míse se studenou vodou. Pak je jednoduše oloupete. 
  2. Oloupaná rajčata nakrájejte na poloviny nebo menší kousky. Skládejte je do čistých suchých sklenic a trochu je stlačte, aby z nich vytekla šťáva a nezůstával mezi nimi vzduch. Sklenice plňte přibližně 4 cm pod horní okraj. Okraj otřete papírovou utěrkou a zavřete suchými čistými víčky. 
  3. Sterilujte je při teplotě 100 °C zhruba 40 minut. Nechte vychladnout a po 24 hodinách, maximálně však 48 hodinách celý postup sterilace zopakujte. 

PRIMA TIP: Sterilaci provedete tak, že horké zavíčkované sklenice postavíte na podložku do zavařovacího hrnce. Zalijete teplou vodou tak, aby hladina sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic, ohřejete na teplotu 85–100 °C a sterilujete 20–40 minut. Vyjmete zavařovacími kleštěmi, ponecháte víčky nahoru a postavíte na chladné místo, kde kolem skleniček může proudit vzduch. Necháte zchladnout a pak zkontrolujete, jestli víčka přilnula. Pokud ne, zopakujte sterilaci nebo uchovejte v chladničce a co nejdříve spotřebujte.

Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě
Autor: Domácí špajzka Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě

reklama

Domácí špajzka
Kamila Procházková

Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky. 

Vydalo nakladatelství CPress.

Související témata: rajčata , zavařování , úroda , Malá jídla