Postup přípravy
- V hrnci uvařte alespoň 2 l vody. Rajčata omyjte a shora nařízněte slupku do kříže. Vložte je na 1 minutu do vroucí vody, vyjměte a šokově zchlaďte v míse se studenou vodou. Pak je jednoduše oloupete.
- Oloupaná rajčata nakrájejte na poloviny nebo menší kousky. Skládejte je do čistých suchých sklenic a trochu je stlačte, aby z nich vytekla šťáva a nezůstával mezi nimi vzduch. Sklenice plňte přibližně 4 cm pod horní okraj. Okraj otřete papírovou utěrkou a zavřete suchými čistými víčky.
- Sterilujte je při teplotě 100 °C zhruba 40 minut. Nechte vychladnout a po 24 hodinách, maximálně však 48 hodinách celý postup sterilace zopakujte.
PRIMA TIP: Sterilaci provedete tak, že horké zavíčkované sklenice postavíte na podložku do zavařovacího hrnce. Zalijete teplou vodou tak, aby hladina sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic, ohřejete na teplotu 85–100 °C a sterilujete 20–40 minut. Vyjmete zavařovacími kleštěmi, ponecháte víčky nahoru a postavíte na chladné místo, kde kolem skleniček může proudit vzduch. Necháte zchladnout a pak zkontrolujete, jestli víčka přilnula. Pokud ne, zopakujte sterilaci nebo uchovejte v chladničce a co nejdříve spotřebujte.
Sterilovaná rajčata můžete použít třeba na výbornou boloňskou omáčku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE