Suroviny
- Olivový olej 2 lžíce
- Cibule 1 ks
- kvalitní papriková klobása 1/2 nožičky
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- Česnek 2 stroužky
- užená paprika 1 lžíce
- červená pálivá paprika 1 lžička
- horká voda 1,2 litru
- brambory 2–3 ks
- velké bílé fazole (butter beans) 1 plechovka (400 g)
- Sůl
- Bobkový list 4 ks
- sušená saturejka 1 lžička
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 kelímek
- vinný ocet 1–2 lžíce
- čerstvý kopr nebo hladkolistá petržel
Článek
12 x hustá fazolová polévka, která zasytí!
Polévky jsou pro podzimní období typické – krémové se řadí mezi naprosté favority. Na Freshi najdete i řadu skvělých receptů s fazolemi, takže nechybějí ani hřejivé...
Postup přípravy
- Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a klobásu na půlkolečka. Po chvíli přidejte na půlkolečka nakrájenou mrkev, řapíkatý celer na plátky a rozdrcený česnek. Restujte, až se zelenina mírně opeče, a poté přisypte uzenou i pálivou papriku, promíchejte, a když se rozvoní, přilijte horkou vodu z konvice.
- Přisypte na kostky nakrájené brambory a slité fazole. Osolte, přihoďte bobkové listy a promnutou saturejku. Na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 15 minut do změknutí brambor.
- Poté zašlehejte smetanu ke šlehání, přiveďte znovu k varu a poté šplíchněte do polévky vinný ocet. (Nebo místo šlehačky a octa vmíchejte plnotučnou zakysanou smetanu). Nechte minutku provařit a nakonec přidejte do polévky nasekaný kopr nebo petrželku.