Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- klobása (kvalitní papriková ) 1/2 nožičky
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 2 stroužky
- uzená paprika 1 lžíce
- mletá pálivá paprika (červená ) 1 lžička
- voda (horká ) 1,2 litru
- brambory 2–3 ks
- bílé fazole (velké,butter beans) 1 plechovka (400 g)
- bobkový list 4 ks
- saturejka (sušená ) 1 lžička
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 kelímek
- vinný ocet 1–2 lžíce
- kopr (čerstvý nebo hladkolistá petržel)
- sůl
Článek
12 x hustá fazolová polévka, která zasytí!
Polévky jsou pro podzimní období typické – krémové se řadí mezi naprosté favority. Na Freshi najdete i řadu skvělých receptů s fazolemi, takže nechybějí ani hřejivé...
Postup přípravy
- Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a klobásu na půlkolečka. Po chvíli přidejte na půlkolečka nakrájenou mrkev, řapíkatý celer na plátky a rozdrcený česnek. Restujte, až se zelenina mírně opeče, a poté přisypte uzenou i pálivou papriku, promíchejte, a když se rozvoní, přilijte horkou vodu z konvice.
- Přisypte na kostky nakrájené brambory a slité fazole. Osolte, přihoďte bobkové listy a promnutou saturejku. Na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 15 minut do změknutí brambor.
- Poté zašlehejte smetanu ke šlehání, přiveďte znovu k varu a poté šplíchněte do polévky vinný ocet. (Nebo místo šlehačky a octa vmíchejte plnotučnou zakysanou smetanu). Nechte minutku provařit a nakonec přidejte do polévky nasekaný kopr nebo petrželku.