Suroviny
- zralá až přezrálá rajčata, nejlépe masitá 4 kg
- Sůl
- špetka cukru
- Olivový olej cca 4–5 lžic
- pár listů čerstvé bazalky
Článek
Nejlepší recepty na letní večeře s rajčaty
Léto je obdobím, kdy dozrávají rajčata, kterým slunce dodá nezaměnitelnou vůni a výtečnou sladkokyselou plnou chuť. Užijte si jejich sezonu naplno a připravujte je syrová...
Postup přípravy
- Rajčata omyjte, vyřízněte "bubáky", přepulte a zbavte je semínek s vodnatou dužinou. Pokud byste nechali vodu v rajčatech, budete muset déle vařit a hlavně výsledná chuť bude kyselejší.
- Rajčata dejte do hrnce a pozvolna vařte až do úplného rozvaření. Nepospíchejte, raději vařte déle a za mírného probublávání, abyste se zbavili přebytečné tekutiny.
- Jakmile jsou rajčata rozvařená, rozmixujte je pomocí ponorného mixéru a všechno důkladně propasírujte.
- Vraťte zpět na zdroj tepla a svařte ještě do požadované hustoty. Osolte podle chuti, můžete přidat ještě trochu třtinového cukru, srazíte tak případnou kyselost, a přilijte olej.
- Důkladně promíchejte a přidejte posekanou nebo natrhanou bazalku. Plňte do skleniček, velikost si určete sami, podle toho, na co sugo budete používat. Sterilujte 20 minut při 80 °C.