Suroviny
- pikantní klobása (nebo tvrdý salám (viz TIP)) 300 g
- cibule (nakrájená najemno) 100 g
- řapíkatý celer (nakrájený na kostičky) 200 g
- mrkev (nakrájená na kostičky) 300 g
- česnek (nasekaný najemno) 3 stroužky
- uzená paprika (mletá ) 1/2 lžíce
- chilli (mleté ) 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- rajčata (krájená) 400 g (1 plechovka)
- vývar (zeleninový nebo kuřecí ) 750 ml
- fazole (přes noc namočené) 400 g
- hladkolistá petržel (nasekaná nahrubo) 1 hrst
Postup přípravy
- Nejdříve restujte tvrdý salám nakrájený na půlkolečka alespoň 5 minut, aby byl pěkně opečený, přidejte mrkev, celer, restujte 5 minut a pak přidejte cibuli na další 3–4 minuty. Přidejte česnek, uzenou papriku, chilli a římský kmín a restujte 1 minutu. Vlijte vývar a rajčata a zavařte.
- Do vroucího vývaru přidejte scezené fazole a vařte pozvolna, dokud nejsou fazole měkké (záleží na velikosti a stáří fazolí, počítejte 30–45 minut).
- Nakonec polévku osolte a opepřete. Servírujte s nasekanou petrželkou.
PRIMA TIP: Dobrá klobása nebo salám dodá polévce výraznou chuť. My jsme použili Jestřebický rancher od WIFCOM a. s. O co že se vůbec jedná? O naprostou pecku z kategorie uzenin! Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury výhradně z vepřového masa pocházejícího od farmářů z blízkého okolí Jestřebic poblíž Benešova. Má výraznou pikantní chuť. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako odborníci na kvalitu potravin, protože byl v roce 2020 oceněn Regionální potravinou ve Středočeském kraji.