Krém:
- plnotučné mléko 250 g
- vanilkový lusk 1/2 ks
- kardamom 1 špetka
- skořice 1 špetka
- šafrán 2 snítky
- pomerančová kůra 1 plod
- žloutek 65 g
- cukr 50 g
- škrob 25 g
- máslo 15 g
- smetana ke šlehání 350 g
Postup přípravy:
Odpalované těsto: Do hrnce dejte mléko, sůl, cukr a máslo, přiveďte k varu a až se máslo rozpustí, odstavte a přidejte mouku. Pořádně zamíchejte, vraťte na sporák a míchejte, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce.
Těsto přendejte do mísy a míchejte protínací metlou, dokud těsto nevychladne na cca 50 °C. Vejce pokojové teploty promíchejte a postupně přidávejte do těsta. Až máte těsto lesklé a jemně klesá.
Pomocí cukrářského sáčku a hladké špičky stříkejte na plech s pečicím papírem malé bochánky, které potřete vodou a posypte perlovým cukrem. Pečte na 170 °C dozlatova. Po upečení nechte vychladnout.
Krém diplomat: Do hrnce s mlékem dejte všechno koření a kůru z pomeranče, zahřejte na 80 °C a pak sundejte z plotny, přikryjte fólií a nechte 2 hodiny odstát. Pak mléko přelijte přes sítko, abyste odstranili koření a kůru.
Mléko dejte hřát do bodu varu a mezitím v míse smíchejte žloutky, cukr a škrob. Ohřáté mléko za stálého šlehání přidejte ke žloutkové směsi, pak celou směs vraťte do hrnce a zahřejte do bodu varu. Ještě minutku provařte.
Sundejte z plotny a přimíchejte máslo. Přendejte do mísy, přikryjte fólií a nechte vychladit v lednici. Poté směs vyšlehejte metličkou a přimíchejte vyšlehanou šlehačku.
Dokončení: Chouquettes naplňte zespodu tenkou hladkou špičkou. Dejte na chvíli odležet do lednice a před podáváním pocukrujte.
Plněné chouquettes s kořeněným krémem diplomat – elegantní moučník z odpalovaného těsta Zdroj: OREA hotels
Adriana Hromadová – cukrářská hvězda s vášní pro francouzskou eleganci i českou tradici
Cukrářství je umění, které vyžaduje nejen talent, ale také vášeň a nekonečnou touhu po zdokonalování. Adriana, šéfcukrářka OREA Spa Hotelu Cristal v Mariánských Lázních, je dokonalým příkladem toho, jak se může láska k cukrařině zrodit až v dospělosti – a přesto se stát osudovou cestou. Její příběh nezačal v dětství u mísy s těstem, ale až mnohem později. Postupně ji pečení pohltilo natolik, že se rozhodla změnit svůj život a vydat se na profesionální dráhu. Její kroky vedly až do Francie – kolébky cukrářského umění, kde absolvovala prestižní cukrářskou školu a následně stáž v Paříži. Právě tam objevila kouzlo francouzské cukrařiny, do níž se zamilovala natolik, že se stala jejím hlavním inspiračním zdrojem.
Pokud vám odpalované těsto nechutná a máte raději kynuté, máme pro vás perfektní videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové
Anebo mrkněte na další zajímavé cukroví:
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.