Kuřecí vývar je základem mnoha receptů
Zdroj: iStock
Kuřecí vývar je základem mnoha receptů
Zdroj:
iStock
Každý profesionální kuchař vám řekne, že bez vývaru to nejde. Dodává každému jídlu plnější chuť a při vaření omáček, polévek, masových dušených pokrmů, rizota a mnoha dalších receptů je vývar jednou ze zásadních ingrediencí. Co ale udělat, když v receptu narazíte na kuřecí vývar a nemáte ho doma?
Našli jste ten nejúžasnější recept na italské risotto a jen stěží zadržujete nadšení, takže se seznamem ingrediencí zamíříte rovnou do obchodu a pak spěcháte domů, abyste začali vařit svou vysněnou večeři. Bohužel, když začnete vyndávat potraviny z tašky, uvědomíte si, že jste udělali hroznou chybu: zapomněli jste na kuřecí vývar. Za A) odložíte uspokojení z večeře a vrátíte se do obchodu, za B) zatlačíte slzy a zavoláte rozvoz pizzy, nebo za C) vyhrnete si rukávy a budete pokračovat i přes absenci důležité ingredience? Správná volba je C. Když přijde na nejlepší náhradu kuřecího vývaru, jsme si jistí, že minimálně jedna ingredience (ne-li všech šest) se už ve vaší kuchyni potuluje.
1. Voda
-
Nejlepší pro: všechny recepty
Nestyďte se vyměnit vodu za kuřecí vývar. Voda je naprosto přijatelnou náhradou kuřecího vývaru v poměru 1:1, což asi bude nejoblíbenější varianta, protože nevyžaduje další nákup v obchodě. Polévky, dušené maso, omáčky a další pokrmy jsou obvykle plné aromatických látek a dochucovadel, které se vaří ve vodě, což znamená, že během vaření v podstatě stejně vytváříte vlastní vývar. Jen nezapomeňte pokrm ochutnat a podle toho upravit koření, protože pravděpodobně budete muset zesílit chuť dalšími bylinkami, solí a dalšími chuťovými přísadami (neválí se vám v lednici třeba kůrka od parmazánu?).
Klady:
-
zdarma
-
již máte v kuchyni
Nevýhody:
Připravte výborné dýňové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové dýňové rizoto
2. Koncentrovaný bujón ve formě pasty
-
Nejlepší pro: polévky a dušené maso
Podobně jako bujónové kostky (které se vyrábějí odstraněním vody z kuřecího vývaru) je kuřecí základ vysoce koncentrovaná pasta, která obsahuje pečené kuře a další koření. Když se rozpustí v horké vodě, vytvoří se z ní chuťově výrazná náhrada kuřecího vývaru. Po smíchání s vodou lze tekutinu použít v poměru 1:1 na vývar nebo bujón. Vyzkoušejte třeba kvalitní českou značku Bujónka, která prodává různé příchutě bujónů ve skleničkách. Není to super běžná ingredience ve spíži, ale měla by být.
Klady:
-
chutná stejně dobře jako kuřecí vývar koupený v obchodě
-
výměna v poměru 1:1
Nevýhody:
-
není běžnou ingrediencí ve spíži
3. Zeleninový vývar
-
Nejlepší pro: polévky a dušené maso
Pokud máte po ruce zeleninový vývar a nemáte čas, můžete samozřejmě použít zeleninový vývar. Ideálně připravte vlastní zeleninový vývar z toho, co máte v lednici. Jednoduše povařte odřezky zeleniny, kterou máte po ruce - houby, cibuli, mrkev, celer, pórek - spolu s aromatickými látkami, jako je bobkový list, libeček a tymián. Tento rychlý a snadný postup zvládnete za pouhých 20 až 30 minut - v podstatě za dobu, kterou zabere příprava zbývající večeře - a výsledná chuť za tu námahu stojí. Poznámka: Jedná se o další náhradu v poměru 1:1, ale při odměřování vody před vařením surovin pro vývar byste měli počítat s ¼ až ⅓ šálku ztracené tekutiny.
Klady:
-
snadná výměna v poměru 1:1
Nevýhody:
-
v obchodě zakoupený vývar má výraznou rostlinnou příchuť
-
časově náročné, pokud se vyrábí doma
Připravte oblíbené kuřecí na paprice podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem
4. Bujónová kostka
-
Nejlepší pro: polévky a dušené maso
Zkuste tento trik: Rozpusťte kostku bujonu v horké vodě podle návodu a použijte tekutinu jako náhradu kuřecího vývaru v poměru 1:1. Poté použijte o něco méně koření, než je obvyklé pro daný pokrm, protože bujónové kostky (tj. malé solné bombičky) jsou obvykle silnější než vývar koupený v obchodě i domácí vývar, a to i po zředění podle návodu. V obchodech se poohlédněte po variantách v bio kvalitě nebo alespoň bez glutamátu, případně se sníženým obsahem soli.
Klady:
-
chutná stejně dobře jako vývar
-
snadné použití
Nevýhody:
-
menší pravděpodobnost, že budete mít v kuchyni
5. Bílé víno
Pokud jste v nouzi, můžete kuřecí vývar nahradit vodou a 1/4 až 1/2 šálku suchého bílého vína, čímž získáte aromatickou náhradu. Receptu dodá víno hodně svěžesti a nejlépe se hodí do omáček, které se vaří (aby se alkohol měl šanci odpařit).
Klady:
Nevýhody:
6. Fazolová nebo cizrnová tekutina
-
Nejlepší pro: polévky a dušené maso
Až příště scedíte plechovku cizrny na salát nebo fazole do polévky, nenechte tekutinu, v které byly naložené, přijít nazmar - je to bohatá, aromatická náhrada vývaru, kterou budete mít rádi po ruce. Jako náhradu kuřecího vývaru tekutinu z fazolí zřeďte stejným dílem vody, protože nálevy z luštěnin jsou samy o sobě velmi škrobnaté. Naředěnou směs pak můžete použít jako náhradu 1:1 v jakémkoli receptu, který vyžaduje kuřecí vývar.
Klady:
-
dobrý způsob, jak snížit množství odpadu
-
chutné
Nevýhody:
Zdroj: www.purewow.com