Domácí vegeta – směs sušené zeleniny, bylinek a koření perfektně dochutí polévky, omáčky i marinády

Moje hodnocení
1x

Inspirujte se receptem na domácí koření ze sušené zeleniny a bylinek. Podobnou směs najdete v obchodech pod názvem Vegeta nebo Podravka. Ta domácí je ale mnohem chutnější a obsahuje jen to, co v ní chcete mít. Je v ní trochu soli, ale jen trochu, kvůli konzervaci, a také je vyrobena z přírodních surovin, které jsou běžně dostupné.

1 porce
300 minut

Suroviny

Při přípravě vlastní směsi koření můžete poměry upravit podle vlastní chuti a vkusu. Můžete přidat své oblíbené bylinky, mleté sušené houby nebo například vynechat česnek, pokud se mu vyhýbáte.

Postup přípravy:

  1. Všechnu zeleninu očistěte – oloupejte kořenovou zeleninu, z pórku odstraňte vrchní špinavé listy a podélně ho rozkrojte na poloviny. Z papriček odstraňte semeníky, ale není to nutné. Česnek oloupejte. Zeleninu opláchněte a důkladně osušte.
  2. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně nebo v robotu s krájecím nástavcem. Pórek nakrájejte na malé kousky – můžete ho nakrájet na půlkolečka. Česnek nakrájejte na plátky a papričky jednoduše nakrájejte na proužky. Všechnu zeleninu a bylinky postupně naskládejte na síta sušičky potravin – mrkev na jedno, celer a petržel na druhé, pórek, všechny zelené listy, papriku a česnek na třetí a čtvrté. Síta vložte do sušičky a zapněte ji na střední stupeň.
  3. Všechny sušené suroviny je třeba čas od času promíchat a oddělit. Je také dobré prohazovat síta, aby se zelenina sušila rovnoměrně. Zelenina a bylinky se suší různou rychlostí, takže když je něco suché, vyndejte síto a obsah vysypte do mísy. Po několika hodinách bude vše suché.
  4. Rozdělte usušenou směs na dvě části a vložte je postupně do nádoby mixéru. Do každé přidejte 1 lžičku soli a rozmixujte vše na malé kousky. Pokud chcete, můžete směs rozmixovat více nebo méně, třeba i na jemný prášek – záleží jen na vašich preferencích. K mleté zelenině a bylinkám přidejte kurkumu a lahůdkové droždí a vše důkladně promíchejte. Koření přesypte do uzavíratelné sklenice.
PRIMA TIP: Pokud nemáte sušičku, zeleninu můžete sušit na plechu vyloženém pečicím papírem v pootevřené troubě na 50 až 60 °C. Z uvedeného množství připravíte cca 180 g vegety. Používejte ji do polévek, omáček, nákypů, dušených jídel nebo do marinád.

Vegetu použijte třeba při přípravě oblíbené milionové polévky. Nechte se vést návodným videoreceptem

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty