Suroviny
- mrkev 500 g
- petržel 125 g
- celer 300 g
- pórek 1 ks
- hladkolistá petržel 1 svazek
- kopr 1/2 svazku
- celerové listy 5 ks
- libeček 10 listů
- feferonky 2 ks
- česnek 5 velkých stroužků
- kurkuma 1 lžička
- mořská sůl 2 lžičky
- lahůdkové droždí 1 hrst
Při přípravě vlastní směsi koření můžete poměry upravit podle vlastní chuti a vkusu. Můžete přidat své oblíbené bylinky, mleté sušené houby nebo například vynechat česnek, pokud se mu vyhýbáte.
Postup přípravy:
- Všechnu zeleninu očistěte – oloupejte kořenovou zeleninu, z pórku odstraňte vrchní špinavé listy a podélně ho rozkrojte na poloviny. Z papriček odstraňte semeníky, ale není to nutné. Česnek oloupejte. Zeleninu opláchněte a důkladně osušte.
- Mrkev, petržel a celer nakrájejte na tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně nebo v robotu s krájecím nástavcem. Pórek nakrájejte na malé kousky – můžete ho nakrájet na půlkolečka. Česnek nakrájejte na plátky a papričky jednoduše nakrájejte na proužky. Všechnu zeleninu a bylinky postupně naskládejte na síta sušičky potravin – mrkev na jedno, celer a petržel na druhé, pórek, všechny zelené listy, papriku a česnek na třetí a čtvrté. Síta vložte do sušičky a zapněte ji na střední stupeň.
- Všechny sušené suroviny je třeba čas od času promíchat a oddělit. Je také dobré prohazovat síta, aby se zelenina sušila rovnoměrně. Zelenina a bylinky se suší různou rychlostí, takže když je něco suché, vyndejte síto a obsah vysypte do mísy. Po několika hodinách bude vše suché.
- Rozdělte usušenou směs na dvě části a vložte je postupně do nádoby mixéru. Do každé přidejte 1 lžičku soli a rozmixujte vše na malé kousky. Pokud chcete, můžete směs rozmixovat více nebo méně, třeba i na jemný prášek – záleží jen na vašich preferencích. K mleté zelenině a bylinkám přidejte kurkumu a lahůdkové droždí a vše důkladně promíchejte. Koření přesypte do uzavíratelné sklenice.
PRIMA TIP: Pokud nemáte sušičku, zeleninu můžete sušit na plechu vyloženém pečicím papírem v pootevřené troubě na 50 až 60 °C. Z uvedeného množství připravíte cca 180 g vegety. Používejte ji do polévek, omáček, nákypů, dušených jídel nebo do marinád.
Vegetu použijte třeba při přípravě oblíbené milionové polévky. Nechte se vést návodným videoreceptem
Kompletní recept najdete ZDE