Suroviny
- kuřecí stehna 1 kg
- suché bílé vino 350 ml
- Cibule 2 ks
- řapíkatý celer 4 řapíky
- Petržel 2 ks
- pórek (bílá část) 1 ks
- čerstvý tymián 1 větší snítka
- Bobkový list 4 ks
- nové koření 4 kuličky
- hladká mouka 45 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 300 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
- Olej
Článek
20 receptů na zázračnou kuřecí polévku ze všech koutů světa
Kuřecí vývar je lék! To nám od dětství vštěpovaly maminky i babičky a všichni jsme měli šanci tuhle odvěkou pravdu potvrdit na vlastní kůži. Leze na vás chřipka? Máte...
Postup přípravy
- Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
- Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
- Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření. Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
- Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky. Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
- Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu. Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy.