Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře se slaninou a bílým vínem
Křupavé kousky kuřete skvěle ladí s vynikajicí omáčkou, která snoubí uzenou chuť slaniny s bílým vínem. Výslednou chuť doladí voňavé provensálské bylinky.
do 1 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- Slanina 3 plátky
- celozrnná mouka 1/2 hrnku
- sůl, pepř
- Provensálské koření 2 lžičky
- horní kuřecí stehna s kůží 900 g
- Olivový olej 1–2 lžíce
- šalotka nakrájená na tenké plátky 2 ks
- suché bílé vino 1/2 hrnku
- kuřecí vývar 1 hrnek
- sušená nebo čerstvá petrželka na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na cca 175 °C. Na sporáku rozehřejte hlubokou pánev s odnímatelnou rukojetí.
- Slaninu nakrájejte na malé kousky a za občasného míchání restujte na pánvi 5–6 minut. Hotovou slaninu vyndejte z pánev, výpek v ní ale nechejte (snižte plamen, ať se vám během přípravy kuřete nepřipálí).
- Smíchejte mouku se solí, pepřem a provensálskými bylinkami. Každý kousek kuřete v této směsi obalte a postupně přendejte do horké pánve. V té je z každé strany osmažte dozlatova, nesmíte je ale úplně propéct a rozhodně je nedělejte všechna naráz. Vyndejte a dejte stranou.
- Pánev vytřete papírovou utěrkou, poté ji zakápněte olivovým olejem a přidejte šalotku. Restujte 5–10 minut, dokud nebude měkká, zlatavá a nerozvoní se. Poté pomalu přilijte víno a promíchejte.
- Přilijte kuřecí vývar a vše nechejte vařit dalších asi tak 5–10 minut, dokud se šťáva lehce nezredukuje.
- Kuře a slaninu vraťte zpět do pánve k připravené šťávě a pečte cca 30 minut (nezapomeňte sundat rukojeť), průběžně maso polévejte. Vyndejte z trouby ve chvíli, kdy je kůžička křupavá a maso úplně propečené.
Kuře se slaninou a bílým vínem; foto: pinchofyum.com