Suroviny
- slanina 3 plátky
- mouka (celozrnná) 1/2 hrnku
- sůl
- provensálské koření 2 lžičky
- kuřecí stehno (horní s kůží) 900 g
- olivový olej 1–2 lžíce
- šalotka 2 ks
- bílé víno 1/2 hrnku
- kuřecí vývar 1 hrnek
- petrželka
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na cca 175 °C. Na sporáku rozehřejte hlubokou pánev s odnímatelnou rukojetí.
- Slaninu nakrájejte na malé kousky a za občasného míchání restujte na pánvi 5–6 minut. Hotovou slaninu vyndejte z pánev, výpek v ní ale nechejte (snižte plamen, ať se vám během přípravy kuřete nepřipálí).
- Smíchejte mouku se solí, pepřem a provensálskými bylinkami. Každý kousek kuřete v této směsi obalte a postupně přendejte do horké pánve. V té je z každé strany osmažte dozlatova, nesmíte je ale úplně propéct a rozhodně je nedělejte všechna naráz. Vyndejte a dejte stranou.
- Pánev vytřete papírovou utěrkou, poté ji zakápněte olivovým olejem a přidejte šalotku. Restujte 5–10 minut, dokud nebude měkká, zlatavá a nerozvoní se. Poté pomalu přilijte víno a promíchejte.
- Přilijte kuřecí vývar a vše nechejte vařit dalších asi tak 5–10 minut, dokud se šťáva lehce nezredukuje.
- Kuře a slaninu vraťte zpět do pánve k připravené šťávě a pečte cca 30 minut (nezapomeňte sundat rukojeť), průběžně maso polévejte. Vyndejte z trouby ve chvíli, kdy je kůžička křupavá a maso úplně propečené.