Suroviny
- droždí 50 g
- cukr krupice 150 g
- mléko (vlažné) 250 ml
- polohrubá mouka 650 g
- žloutek 4 ks
- vejce 2 ks
- sůl 1 lžička
- anýz 1 špetka
- citronová kůra z 1 citronu
- kandované ovoce 150 g
- máslo 200 g
- ořechy
- sušené rozinky
- moučkový cukr
Panettone pochází z Milána a jeho historie sahá až do 15. století. Podle legendy vznikl díky učni jménem Toni, který zachránil vánoční hostinu, při které spálený dort nahradil sladkým kynutým bochánkem – odtud název pan di Toni (Toniho chléb). Dnes je panettone symbolem italských Vánoc a každá rodina má svou oblíbenou verzi.
Postup přípravy
Droždí smíchejte se lžičkou cukru a polovinou mléka, přidejte dvě lžíce mouky a promíchejte. V teple nechte vzejít kvásek.
Prosátou mouku smíchejte se žloutky, zbylým vlažným mlékem, vejci, solí, zbylým cukrem, anýzem, citronovou kůrou, nakrájeným kandovaným ovocem a rozinkami.
Přidejte kvásek, krátce propracujte a nakonec vlijte vlažné rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v teple kynout asi 30 minut.Vykynuté těsto zlehka propracujte a vytvarujte bochánek. Formu vysokou asi 15 cm a o průměru 20 cm po obvodu vyložte pečicím papírem. Vložte do ní bochánek a nechte dalších 30 minut kynout. Před pečením povrch nařízněte do kříže a vložte do řezu plátek másla.
Panettone pečte při 180 °C asi 40 minut. Po upečení nechte 30 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku. Po úplném vychladnutí sloupněte papír, přendejte na talíř a pocukrujte. Ozdobte ořechy a rozinkami.
PRIMA TIPY:
Luxusnější verze: Namočte rozinky přes noc do rumu, limoncella nebo pomerančového likéru.
Citrusová varianta: Přidejte pomerančový extrakt a více citronové kůry.
Čokoládové panettone: Kandované ovoce částečně nebo zcela nahraďte kousky čokolády.
Upečte také klasickou českou vánočku z máslového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutá máslová vánočka s mandlemi