Najděte si recept
Na co máte chuť?

Neplýtvejte a uvařte si výborný vývar ze zbytků
Suroviny (6 porcí)
Libovolný počet přísad z následujícího seznamu:
- cibule včetně suché zdravé slupky
- ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny
- zdřevnatělé konce chřestu
- tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí
- řapíky špenátu nebo kapusty
- čisté slupky z mrkve, petržele, celeru
- kořínky a omyté zelené části pórku
- nožičky z hlívy či žampionů
- bylinky (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj) 1–2 druhy
- koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek) 1–2 druhy
- studená voda 2,5 litru
- zvětralé víno nebo vinný ocet 2 lžíce
Postup
- Odkrojky zeleniny očistěte, pokrájejte na menší kousky a včetně bylinek a koření vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Křehké bylinky přidejte až v závěru. Ztlumte teplotu na nízkou a nechte vývar tzv. táhnout pod bodem varu alespoň 1 hodinu. Z menších kousků zeleniny přejdou minerály a živiny do vody rychleji.
- Víno nebo vinný ocet přilijte až před koncem vaření, sladkému vývaru přidá příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.
- Hotový vývar sceďte, podle chuti osolte a podávejte.
PRIMA TIPY:
1. Zeleninu vždy omyjte před krájením a loupáním. Odřezky, slupky a různé odkrojky od zeleniny skladujte pár dní v krabičce v lednici nebo v mrazáku – osvědčil se na to velký zipový sáček.
2. Pro intenzivnější chuť vývaru opečte zeleninu v troubě nebo rovnou v hrnci na 1 lžíci oleje. Cibuli rozpulte, ponechte suchou čistou slupku a opečte ji na řezné straně dotmava, vývaru přidá intenzivní, až masovou chuť a zlatavou barvu. Nebojte se toho, cibuli můžete skoro až lehce spálit.
3. Vývar osolte podle chuti až na závěr, dříve by se voda nasytila minerály a nepřijala by jich tolik ze zeleniny. Chuťově by se tak vývar ochudil.
4. Pokud nepotřebujete čistě zeleninový vývar, můžete přidat i kůrky z tvrdých sýrů, např. parmazánu, kůži ze slaniny, odřezky masa nebo třeba obrané kosti z pečeného kuřete.
Zachraň jídlo v kuchyni
Originální kuchařka, která změní váš pohled na jídlo a vaření. Ukáže vám, jak i z mála běžných surovin vykouzlíte fantastický pokrm, jak využít zeleninovou nať, slupky z melounu, zeleninové odřezky, kosti i lák z okurek. Naučí vás vařit jako profesionál, protože šéfkuchař ví, že jídlo jsou peníze a každý kousek může zazářit, pokud dostane optimální péči. Kniha je nabytá informacemi o plýtvání potravinami i praktickými tipy, jak to můžete omezit. Kapitoly jsou přehledně rozděleny podle druhů surovin, takže hned zjistíte, jak využít starší chléb, zbylé brambory od oběda nebo mrkvovou nať.
Sto receptů na předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty, svačiny i party pohoštění funguje jako nepřeberná inspirace, protože najednou zjistíte, že pochutnat si můžete téměř na všem.