Libovolný počet přísad z následujícího seznamu
- cibule (včetně suché zdravé slupky)
- zelenina (ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny)
- chřest (zdřevnatělé konce )
- brokolice (tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí)
- špenát (řapíky špenátu nebo kapusty)
- mrkev (čisté slupky z mrkve, petržele, celeru)
- pórek (kořínky a omyté zelené části pórku)
- hlíva ústřičná (nožičky z hlívy či žampionů)
- bylinky (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj) 1–2 druhy
- koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek) 1–2 druhy
- voda (studená ) 2,5 litru
- víno (zvětralé nebo vinný ocet) 2 lžíce
Postup přípravy
- Odkrojky zeleniny očistěte, pokrájejte na menší kousky a včetně bylinek a koření vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Křehké bylinky přidejte až v závěru. Ztlumte teplotu na nízkou a nechte vývar tzv. táhnout pod bodem varu alespoň 1 hodinu. Z menších kousků zeleniny přejdou minerály a živiny do vody rychleji.
- Víno nebo vinný ocet přilijte až před koncem vaření, sladkému vývaru přidá příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.
- Hotový vývar sceďte, podle chuti osolte a podávejte.
PRIMA TIPY:
1. Zeleninu vždy omyjte před krájením a loupáním. Odřezky, slupky a různé odkrojky od zeleniny skladujte pár dní v krabičce v lednici nebo v mrazáku – osvědčil se na to velký zipový sáček.
2. Pro intenzivnější chuť vývaru opečte zeleninu v troubě nebo rovnou v hrnci na 1 lžíci oleje. Cibuli rozpulte, ponechte suchou čistou slupku a opečte ji na řezné straně dotmava, vývaru přidá intenzivní, až masovou chuť a zlatavou barvu. Nebojte se toho, cibuli můžete skoro až lehce spálit.
3. Vývar osolte podle chuti až na závěr, dříve by se voda nasytila minerály a nepřijala by jich tolik ze zeleniny. Chuťově by se tak vývar ochudil.
4. Pokud nepotřebujete čistě zeleninový vývar, můžete přidat i kůrky z tvrdých sýrů, např. parmazánu, kůži ze slaniny, odřezky masa nebo třeba obrané kosti z pečeného kuřete.