Neplýtvejte a uvařte si výborný vývar ze zbytků

Moje hodnocení
5x

Vývar je nejlepší doplněk stravy! Postará se o kvalitní vlasy, nehty, kůži i zdravé kosti, sílu, zažívání a dobrou náladu. Klidně ho můžete popíjet jen tak – v oblíbeném hrnečku místo čaje. Pokaždé bude chutnat úplně jinak, ale vždy nesrovnatelně lépe než kupované bujony. Zkuste to! Prozkoumejte lednici, která zelenina se blíží ke svému konci, pečlivě ji očistěte a proměňte ve vodě v lahodný základ vaření. V lednici vydrží vývar 5–7 dní, na delší dobu ho zmrazte – třeba v tvořítkách na led nebo sáčcích. Trpělivě počká na svůj okamžik slávy, kdy doladí chuť třeba italského rizota, omáčky nebo jiné polévky.

6 porcí
90 minut

Libovolný počet přísad z následujícího seznamu

  • cibule včetně suché zdravé slupky
  • ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny
  • zdřevnatělé konce chřestu
  • tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí
  • řapíky špenátu nebo kapusty
  • čisté slupky z mrkve, petržele, celeru
  • kořínky a omyté zelené části pórku
  • nožičky z hlívy či žampionů
  • bylinky (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj) 1–2 druhy
  • koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek) 1–2 druhy
  • studená voda 2,5 litru
  • zvětralé víno nebo vinný ocet 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Odkrojky zeleniny očistěte, pokrájejte na menší kousky a včetně bylinek a koření vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Křehké bylinky přidejte až v závěru. Ztlumte teplotu na nízkou a nechte vývar tzv. táhnout pod bodem varu alespoň 1 hodinu. Z menších kousků zeleniny přejdou minerály a živiny do vody rychleji.
  2. Víno nebo vinný ocet přilijte až před koncem vaření, sladkému vývaru přidá příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.
  3. Hotový vývar sceďte, podle chuti osolte a podávejte.

PRIMA TIPY:

1. Zeleninu vždy omyjte před krájením a loupáním. Odřezky, slupky a různé odkrojky od zeleniny skladujte pár dní v krabičce v lednici nebo v mrazáku – osvědčil se na to velký zipový sáček.

2. Pro intenzivnější chuť vývaru opečte zeleninu v troubě nebo rovnou v hrnci na 1 lžíci oleje. Cibuli rozpulte, ponechte suchou čistou slupku a opečte ji na řezné straně dotmava, vývaru přidá intenzivní, až masovou chuť a zlatavou barvu. Nebojte se toho, cibuli můžete skoro až lehce spálit.

3. Vývar osolte podle chuti až na závěr, dříve by se voda nasytila minerály a nepřijala by jich tolik ze zeleniny. Chuťově by se tak vývar ochudil.

4. Pokud nepotřebujete čistě zeleninový vývar, můžete přidat i kůrky z tvrdých sýrů, např. parmazánu, kůži ze slaniny, odřezky masa nebo třeba obrané kosti z pečeného kuřete.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty