Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně

4 porce
do 30 minut
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně Autor: Kitchenette.cz
Výborný rychlý vegetariánský pokrm, který uspokojí i vybíravého gurmána. Snadno jej můžete modifikovat a pohanku nahradit třeba quinoou. Také místo bílého vína můžete vyzkoušet šampaňské či prosecco.
Reklama

Něco málo o pohance a proč je dobré se ji naučit používat: začala se u nás pěstovat ve 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Přivezli ji k nám kočovníci z Asie, kteří byly tehdy nazýváni Pohané, proto název pohanka. Na Slovensku Tataři a tak se jí říká tatarka. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.

Nejdůležitější látka, kterou pohanka obsahuje, je rutin (vitamin P), který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě ovlivňuje naše cévy, stav krevních tepen a vůbec celý cévní systém, nejvíce je ho ovšem ve slupce, ale i tak ho semeno obsahuje dost. Ze slupek se proto připravuje čaj.

Pohanka je také velkým zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi a vitaminu P, E a skupiny B.

Reklama

Postup

  1. Pohanku nejprve spařte horkou vodou, nechte ji dobře okapat a dejte ji do hrnce. Krátce ji jen tak nasucho orestujte, aby oschla a byla horká. To se dělá proto, aby po uvaření zůstala pěkně kompaktní, pevnější a nerozvařovala se. Nyní ji můžete lehce osolit, přidat bobkový list, zalít jedním hrnkem horké vody a přiklopenou jemně vařit přibližně 5 minut. Pak výkon vypněte a nechte takzvaně dojít pod peřinou 15 minut. Pokud máte hrnec ze silnějšího materiálu, nemusíte ho odkládat pod peřinu a postačí jen nechat přiklopený poklicí, pohanka krásně dojde a zachová si tak více vitamínů.
  2. Na velké pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibulku krájenou na kostičky doměkka. Přidejte hlívu, tymián a ještě chvíli restujte. Přilévejte po částech víno, které se postupně bude odpařovat. Houby jemně osolte, opepřete, přidejte k nim špenát, pohanku a vše promíchejte. Špenát nemusí, ale může být nahrubo pokrájený, záleží na druhu a velikosti listů. Jakmile zavadne, směs posypejte strouhaným parmazánem, promíchejte a můžete servírovat.
Reklama

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně Foto:

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně Foto:

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně, foto: Kitchenette.cz

Objevte nejkrásnější český food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích a nejosobitějších food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje je známou vizážistkou, která se z prostředí módy přesunula do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Markéta vydala také nádhernou kuchařku Rok v kuchyni, která by neměla chybět v knihovně žádného milovníka jídla, je totiž úžasná a velmi inspirativní.

A v neposlední řadě se podívejte na Markétin e-shop Kitchenetteshop.cz, kde najdete zajímavé, užitečné i krásné věci k vaření i k servírování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama