Srdíčka
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- cibule 2 ks
- rostlinný olej
- česnek 2 stroužky
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 2 snítky
- kuřecí srdíčka 400 g
- sušené houby 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- nové koření 5 kuliček
- kuřecí vývar 200 ml
- máslo 50 g
- hladká mouka 20 g
Krokety
- bramborová kaše (vychlazená) 400 g
- vejce 1 ks
- hladkolistá petržel 1 snítka
- muškátový oříšek 1 špetka
- hrubá mouka 200 g
- vejce (na obalení) 1 ks
- strouhanka (na obalení)
- rostlinný olej (na smažení) 300 ml
- anglická slanina 100 g
Kuřecí srdíčka patří mezi tradiční české „zapomenuté“ suroviny, které se dříve běžně využívaly v hospodách i domácnostech. Jejich jemná chuť skvěle ladí s lesními houbami a zeleninou. Bramborové krokety, původně francouzský vynález, si u nás získaly oblibu jako sváteční příloha – jejich křupavý obal a měkký vnitřek jsou dokonalým doplňkem k bohaté omáčce.
Postup přípravy
Nakrájejte kořenovou zeleninu na nudličky, cibuli nadrobno a vše restujte na oleji dozlatova.
Vmíchejte nasekaný česnek, bylinky, očištěná kuřecí srdíčka a sušené houby. Osolte, opepřete, přidejte nové koření, zalijte vývarem a duste pod pokličkou asi 30 minut.
V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte mouku a restujte dozlatova. Vmíchejte jíšku do omáčky a vařte dalších 10 minut, aby zhoustla.
Do mísy dejte vychlazenou bramborovou kaši, přidejte vejce, nasekanou petrželku, sůl, muškátový oříšek a mouku. Vypracujte kompaktní těsto.
Z těsta tvořte válečky nebo kuličky, obalujte je v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte v horkém oleji dozlatova.
Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte ji dokřupava a posypte jí hotová srdíčka. Na závěr přidejte čerstvé bylinky a podávejte s kroketami.
PRIMA TIPY:
Místo kuřecích srdíček použijte krůtí nebo vepřová játra – zkrátí se doba dušení a chuť bude výraznější.
Omáčku můžete zjemnit trochou šlehačky nebo bílého vína, které zvýrazní chuť hub.
Pokud nechcete smažit, krokety upečte v troubě dozlatova – budou lehčí a stejně chutné.
V sezóně použijte čerstvé lesní houby – hříbky nebo lišky dodají jídlu autentickou lesní vůni.
Vyzkoušejte také zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky