Suroviny:
- olivový olej 4 lžíce
- pórek 1 ks
- bílé kysané zelí 400 g
- česnek 4 stroužky
- sůl (podle chuti)
- kuřecí vývar 1,5 l
- brambory 200 g
- tymián 1 svazek
- bílé fazole (Cannelini; uvařené) 400 g
- citron 1 ks
- pepř (podle chuti)
Postup přípravy:
V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte na plátky nakrájený pórek. Restujte asi 10 minut dozlatova.
Vmíchejte propláchnuté a okapané zelí a krátce orestujte. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, vývar, nakrájené brambory a svazek tymiánu.
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Před koncem vaření tymián vyndejte a vmíchejte scezené a propláchnuté fazole.
Do polévky vymačkejte citron, krátce prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvým pórkem a tymiánem.
Pokud chcete zelí vynechat, můžete zkusit tuto pórkovou polévku podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Pórková polévka s bramborami
Nebo mrkněte na další recepty se zelím:
A k polévce se hodí domácí chléb, který provoní domov
Chléb je součástí každé světové kuchyně a v různých částech světa má nekonečně mnoho podob. I když je dnes nabídka v obchodech nesmírně široká, kouzlo pečení domácího chleba stále funguje. Když se domem line vůně čerstvého pečiva, když zakrojíte do křupavé kůrky pecnu chleba, když si namažete krásně měkký krajíc máslem... Dobrý chléb dokáže probudit emoce.
Na českém stole nemůže chybět typicky český chléb Šumava. Pokud s pečením chleba teprve začínáte, vsaďte na nejjednodušší recept na chléb bez hnětení, který se vždy povede. Můžete otestovat i jeho zdravější variantu – celozrnný chléb bez hnětení, který se peče v chlebíčkové formě. Za nejzdravější verzi chleba se považuje semínkový chléb, který je plný vlákniny a je také bez lepku. Máme pro vás i geniální recept na nejnadýchanější toustový chleba, který budete péct zas a znova.