Je celkem pravděpodobné, že jste už někdy vyhodili zázračnou ingredienci, která je hitem posledních let, a ani o tom nevíte. Jmenuje se aquafaba a ve veganské kuchyni dokonale nahrazuje sníh z bílků. Vyrobíte ji snadno z tekutiny nesolené plechovkové cizrny. Je téměř zadarmo, má spoustu využití a navíc je zdravá.
Aquafaba se vyrábí z cizrny. Dokonale nahradí bílkový sníh a je vhodná i pro vegany
Škrobová cizrnová tekutina z plechovky je skvělým pojivem. Dá se perfektně vyšlehat do husté pěny a je schopna v těstech zachytávat vzduch. Dokonale tedy nahrazuje sníh z vaječných bílků a pokrmům dodává nadýchanou strukturu.
Bez vhodné náhrady vaječného bílku by lidé, kteří se drží veganské stravy, nebo ti, kteří nemohou jíst vejce, nemohli připravit některé pokrmy. Aquafaba jako náhražka je skvělá, protože se chová stejně jako vaječný bílek. Její velkou výhodou je její neutrální chuť, která v pokrmech ještě více zjemní.
Jak připravit aquafabu
Slijte nálev z cizrnové plechovky do nerezového hrnce. Tekutina má většinou vodnatější strukturu než klasické bílky, je třeba ji proto přivést k varu a zredukovat na podobnou konzistenci. Tekutinu vařte na středně mírném ohni pár minut, dokud se strukturou nebude podobat bílkům. Na jeden velký bílek připadají dvě polévkové lžíce cizrnové tekutiny.
Hrnec sundejte z plotýnky a tekutinu nechte zcela vychladnout. Aquafabu nalijte do mixovací nádoby a 1 minutu šlehejte na nízkou rychlost. Kapalina by měla začít pěnit. Po 3 až 4 minutách zhoustne. Zvyšte rychlost mixéru na střední rychlost. Za další 4 minuty by měl být veganský sníh dostatečně pevný a připravený k přidání do receptu.
Z aquafaby připravíte sněhové pusinky, Pavlovu, marshmallow, makronky a další dobroty.
Zdroj: webmd
redaktorka FTV Prima