Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Klára Michalová ,
MORA

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Velký přehled typů vývarů a triky, jak je správně připravit a použít při vaření

Pomalu tažený vývar je skutečný životabudič

Pomalu tažený vývar je skutečný životabudič Zdroj: iStock

  • Zavřít
Pomalu tažený vývar je skutečný životabudič

Pomalu tažený vývar je skutečný životabudič Zdroj: iStock

Bez kvalitního vývaru se v kuchyni neobejdete. Je základem silných domácích polévek i omáček, ale také důležitou přísadou mnoha jídel, jimž dodá další chuťovou vrstvu. Poctivý domácí vývar připravíte jednoduše z kostí, masa nebo zeleniny a dochutíte kořením. V uzavřené čisté nádobě vám v chladničce vydrží týden i dva - během všedních dnů pak jen sáhnete do zásob a vykouzlíte třeba rychlé rizoto, polentu nebo jinou dobrotu. Přeci jen je tu ale pár triků, které byste měli znát.

Seznam.cz banner

Hovězí vývar

Tím nejběžnějším vývarem je vývar z hovězích kostí a kořenové zeleniny. Připravuje se z předního hovězího masa a ideálně z netučných hovězích kostí, které vkládáme pečlivě očištěné do studené vody a po poměrně rychlém zahřátí intenzitu ohřevu snížíme. Vývar necháme bez pokličky „táhnout“ pomalým varem 4-6 hodin – to znamená těsně pod bodem varu; ode dna se budou jen sem tam uvolňovat maličké bublinky vzduchu. Některé indukční varné desky mají i praktickou automatickou funkci pro pomalý var, která vám hodně pomůže. Platí totiž nepřekročitelné pravidlo: prudký var, podobně jako míchání, vaření pod pokličkou nebo dokonce v tlakovém hrnci povede k výsledku, kterým se nebudete chtít chlubit: vývar bude zakalený.

Hovězí vývar: 9 kroků k jeho dokonalosti. Naučte se je i vy!
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hovězí vývar: 9 kroků k jeho dokonalosti. Naučte se je i vy!

Teprve až 30 minut před koncem doby varu přidejte kořenovou zeleninu vcelku – celer, mrkev, petržel a pastinák, můžete přidat pro chuť i cibuli, případně česnek nebo i rajče, osolte a přidejte koření. Uvařenou zeleninu pak z polévky vyjměte, nakrájejte na kostičky nebo nudličky a vložte do scezeného vývaru případně i s další vložkou, například vlasovými nudlemi nebo játrovými knedlíčky.

Připravte výtečné játrové knedlíčky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky

Co když se vývar přece jen zakalí?

Scezený vývar zasypte kostkami ledu a nechte ho vychladnout. Ve studeném vývaru vytvořte vír a postupně do něj nalévejte prošlehané tekuté bílky. Přiveďte vývar k varu, krátce povařte a nechte vychladnout. Bílky klesnou na dno - bude to trvat přibližně 4 hodiny, následně vývar sceďte. Zcela čirý vývar se používá do speciálních polévek nebo omáček.

Drůbeží vývar

Druhým nejběžnějším je vývar z celé drůbeže, drůbežích koster a masa, ideálně i s drůbky – sem patří křídla, játra, srdce a žaludek. Postup je podobný jako u vývaru hovězího, ale drůbeží se připravuje kratší dobu, asi 2 hodiny. Opět je dobré přidat před koncem varu kořenovou zeleninu, která dodá vývaru ještě bohatší chuť. Drůbeží vývar se používá jak na čiré polévky, tak na zahuštěné krémové polévky a doplňuje se vložkami, zavářkami i vejci, které polévkám přidají větší výživnou hodnotu. Pro chuť je důležitá i zelenina, pažitka, petrželka a další bylinky.

Do drůbežího vývaru se skvěle hodí rychlé kapání. Připravte ho podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduché kapání do polévky z vajíčka a mouky

Další typy vývarů

Stále oblíbenější jsou i vývary čistě zeleninové. Používá se na ně hlavně kořenová zelenina doplněná cibulí, pórkem, česnekem a plodovou zeleninou – rajčaty nebo i paprikou, pro dochucení se hodí nať libečku, celeru, petrželky i pažitky. Abychom získali silný a lahodný vývar, je potřeba vkládat očištěnou zeleninu i natě do studené vody. Hotový vývar můžeme použít jak na zeleninové polévky, tak na provaření jíšky z jiných druhů potravin.

Existuje jedna věc, kterou byste vždy měli mít v mrazáku aneb naučte se, jak připravit zbytkový vývar
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Existuje jedna věc, kterou byste vždy měli mít v mrazáku aneb naučte se, jak připravit zbytkový vývar

Existuje ještě vývar, který se připravuje z bílých kostí – vepřových nebo telecích. Vývar z vepřových kostí je především základem zabijačkových polévek, vývar z telecích kostí je naproti tomu výchozí surovinou pro demi-glace – silný základ s výraznou masovou chutí pro opravdové gastronomické lahůdky. Dalšími typy speciálních vývarů jsou vývary rybí, zvěřinové, z hub, z koření apod.

Recept na omáčku demi glace z řeznictví Naše maso
Recepty

Recept na omáčku demi glace z řeznictví Naše maso

49

Zdroj: MORA

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

MORA

Autor článku

MORA

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky zelenina polévka vývar hovězí vývar kořenová zelenina drůbeží vývar

Návrhy pro vás

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Sladké

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby Maso

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Recepty

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením Sladké

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Sladké

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet


Přečtěte si také

Sladké
Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Prostřeno!
Prostřeno: Palačinka s čokoládou, banánem a tvarohem

Prostřeno: Palačinka s čokoládou, banánem a tvarohem

Prostřeno!
Prostřeno: Kapr po mlynářsku s bramborovým salátem

Prostřeno: Kapr po mlynářsku s bramborovým salátem

Prostřeno!
Prostřeno: Houbová polévka

Prostřeno: Houbová polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Obložený talíř s pečivem

Prostřeno: Obložený talíř s pečivem

Maso
Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Novinky
Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Sladké
Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením Sladké

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Sladké

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Maso
Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Pavel prozradil, kdy jmenuje Babiše premiérem. Ocenil avizované řešení střetu zájmů Vzdám se Agrofertu, děti ho dostanou až po mé smrti. Babiš odhalil řešení střetu zájmů Bohdalová je prababičkou. Narodil se nám syn, uvedl vnuk Vojtěch v exkluzivním rozhovoru

prima-zeny

Ondřej Brzobohatý má trauma z čertů. Přiznal, zda byl hodné nebo zlobivé dítě Hradní pán má být konstantou, říká Vojta Kotek. Humor a horor ve hře mu připadají boží Vítězka Zrádců Mia: U policie jsem byla shořelá jako svíčka. Poznám, když mi partner lže

prima-zoom

Zdvořilý Američan ukazuje jinou tvář války Může chrápání vést až k Parkinsonově chorobě? Vědci našli překvapivé spojení Žloutenku poznáte podle několika příznaků, cílený lék na ni neexistuje

prima-fresh

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

prima-cool

Euforie: tvůrce promluvil o třetí řadě Seriálové God of War nabralo velkou posilu a potěšilo jasnou vizí do budoucna Zack Snyder dostal u Netflixu padáka, ale finišuje nový film. Tady jsou první fotky

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Proč Mikuláš chodí s čertem a andělem? Tradice mikulášské nadílky u nás i ve světě Kouzelná cesmína: Legendární vánoční dekoraci si můžete pěstovat Marcipánové brambory: Sladká mikulášská nadílka rychle a snadno

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.