Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Klára Michalová ,
MORA

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Velký přehled typů vývarů a triky, jak je správně připravit a použít při vaření

Pomalu tažený vývar je skutečný životabudič

Pomalu tažený vývar je skutečný životabudič Zdroj: iStock

  • Zavřít
Pomalu tažený vývar je skutečný životabudič

Pomalu tažený vývar je skutečný životabudič Zdroj: iStock

Bez kvalitního vývaru se v kuchyni neobejdete. Je základem silných domácích polévek i omáček, ale také důležitou přísadou mnoha jídel, jimž dodá další chuťovou vrstvu. Poctivý domácí vývar připravíte jednoduše z kostí, masa nebo zeleniny a dochutíte kořením. V uzavřené čisté nádobě vám v chladničce vydrží týden i dva - během všedních dnů pak jen sáhnete do zásob a vykouzlíte třeba rychlé rizoto, polentu nebo jinou dobrotu. Přeci jen je tu ale pár triků, které byste měli znát.

Seznam.cz banner

Hovězí vývar

Tím nejběžnějším vývarem je vývar z hovězích kostí a kořenové zeleniny. Připravuje se z předního hovězího masa a ideálně z netučných hovězích kostí, které vkládáme pečlivě očištěné do studené vody a po poměrně rychlém zahřátí intenzitu ohřevu snížíme. Vývar necháme bez pokličky „táhnout“ pomalým varem 4-6 hodin – to znamená těsně pod bodem varu; ode dna se budou jen sem tam uvolňovat maličké bublinky vzduchu. Některé indukční varné desky mají i praktickou automatickou funkci pro pomalý var, která vám hodně pomůže. Platí totiž nepřekročitelné pravidlo: prudký var, podobně jako míchání, vaření pod pokličkou nebo dokonce v tlakovém hrnci povede k výsledku, kterým se nebudete chtít chlubit: vývar bude zakalený.

Hovězí vývar: 9 kroků k jeho dokonalosti. Naučte se je i vy!
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hovězí vývar: 9 kroků k jeho dokonalosti. Naučte se je i vy!

Teprve až 30 minut před koncem doby varu přidejte kořenovou zeleninu vcelku – celer, mrkev, petržel a pastinák, můžete přidat pro chuť i cibuli, případně česnek nebo i rajče, osolte a přidejte koření. Uvařenou zeleninu pak z polévky vyjměte, nakrájejte na kostičky nebo nudličky a vložte do scezeného vývaru případně i s další vložkou, například vlasovými nudlemi nebo játrovými knedlíčky.

Připravte výtečné játrové knedlíčky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky

Co když se vývar přece jen zakalí?

Scezený vývar zasypte kostkami ledu a nechte ho vychladnout. Ve studeném vývaru vytvořte vír a postupně do něj nalévejte prošlehané tekuté bílky. Přiveďte vývar k varu, krátce povařte a nechte vychladnout. Bílky klesnou na dno - bude to trvat přibližně 4 hodiny, následně vývar sceďte. Zcela čirý vývar se používá do speciálních polévek nebo omáček.

Recepty na horké a hřejivé vývary

Recepty na horké a hřejivé vývary

Drůbeží vývar

Druhým nejběžnějším je vývar z celé drůbeže, drůbežích koster a masa, ideálně i s drůbky – sem patří křídla, játra, srdce a žaludek. Postup je podobný jako u vývaru hovězího, ale drůbeží se připravuje kratší dobu, asi 2 hodiny. Opět je dobré přidat před koncem varu kořenovou zeleninu, která dodá vývaru ještě bohatší chuť. Drůbeží vývar se používá jak na čiré polévky, tak na zahuštěné krémové polévky a doplňuje se vložkami, zavářkami i vejci, které polévkám přidají větší výživnou hodnotu. Pro chuť je důležitá i zelenina, pažitka, petrželka a další bylinky.

Do drůbežího vývaru se skvěle hodí rychlé kapání. Připravte ho podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduché kapání do polévky z vajíčka a mouky

Další typy vývarů

Stále oblíbenější jsou i vývary čistě zeleninové. Používá se na ně hlavně kořenová zelenina doplněná cibulí, pórkem, česnekem a plodovou zeleninou – rajčaty nebo i paprikou, pro dochucení se hodí nať libečku, celeru, petrželky i pažitky. Abychom získali silný a lahodný vývar, je potřeba vkládat očištěnou zeleninu i natě do studené vody. Hotový vývar můžeme použít jak na zeleninové polévky, tak na provaření jíšky z jiných druhů potravin.

Existuje jedna věc, kterou byste vždy měli mít v mrazáku aneb naučte se, jak připravit zbytkový vývar
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Existuje jedna věc, kterou byste vždy měli mít v mrazáku aneb naučte se, jak připravit zbytkový vývar

Existuje ještě vývar, který se připravuje z bílých kostí – vepřových nebo telecích. Vývar z vepřových kostí je především základem zabijačkových polévek, vývar z telecích kostí je naproti tomu výchozí surovinou pro demi-glace – silný základ s výraznou masovou chutí pro opravdové gastronomické lahůdky. Dalšími typy speciálních vývarů jsou vývary rybí, zvěřinové, z hub, z koření apod.

Recept na omáčku demi glace z řeznictví Naše maso
Recepty

Recept na omáčku demi glace z řeznictví Naše maso

48

Zdroj: MORA

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

MORA

Autor článku

MORA

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky zelenina polévka vývar hovězí vývar kořenová zelenina drůbeží vývar

Návrhy pro vás

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce Kuře

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu Sladké

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček Maso

Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari Maso

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Sladké

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Maso

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween


Přečtěte si také

Polévky
Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Prostřeno!
Prostřeno: Zdobená bagetka s červenou řepou podle miss

Prostřeno: Zdobená bagetka s červenou řepou podle miss

Prostřeno!
Prostřeno: Dýňový krém Lindy Górecké

Prostřeno: Dýňový krém Lindy Górecké

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí se smetanovou omáčkou a batáty podle Lindy Górecké

Prostřeno: Kuřecí se smetanovou omáčkou a batáty podle Lindy Górecké

Prostřeno!
Prostřeno: Narozeninový dort Lindy Górecké

Prostřeno: Narozeninový dort Lindy Górecké

Novinky
Od špaget přes lasagne po orecchiette: Oslavte Mezinárodní den těstovin s námi!

Od špaget přes lasagne po orecchiette: Oslavte Mezinárodní den těstovin s námi!

Kuře
Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Sladké
Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Sladké

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu Sladké

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu

Maso
Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari Maso

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Maso

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Maso
Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Maso

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů Polévky

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni Polévky

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Zahradil: Můj konec v ODS je cesta bez návratu. Už s ní nemám nic společného Podivná skvrna na tváři Petra Fialy: Musel jsem na zákrok, přiznal premiér V Praze vlak zabil člověka. Provoz mezi Holešovicemi a Roztoky stojí

prima-zeny

Premiéra Farmy Vojta Kotka už dnes ve 20:15 na Primě: Táta mi chybí každý den, říká herec ve zpovědi Bára predikuje vítězství Mie. Nechápu, že jim to nedochází. Má je omotané, říká Návrat Daniely ze Zrádců byl těžší, přiznal Ondřej Brzobohatý. Sám by do hry nešel

prima-zoom

Nejnovější bojový dron s AI Poslední slova z Titanicu: Pasažér s lístkem č. 365222 poslal rodině vzkaz, v němž se loučí se životem Nejničivější ukrajinská zbraň prorazí čtyři metry železobetonu. Kyjev s ní musí šetřit

prima-fresh

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Od špaget přes lasagne po orecchiette: Oslavte Mezinárodní den těstovin s námi! Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

prima-cool

Star Wars od Finchera nebudou Transformers se konečně spojí s G.I. Joe a nebude to pro děti. Na všechno dohlíží tvůrce slavného zombie hitu 25 nejoblíbenějších filmů a seriálů mladých diváků

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Podzimní prázdniny: Kam s dětmi, když je chladno, větrno a deštivo? The Weeknd zainvestoval do luxusu. V Miami koupil dům za 50 milionů dolarů Moderátorka Sandra Pospíšilová ukázala zahradu: Zahradničím ráda a domov si zvelebuji

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.