Suroviny
- brambory 200 g
- mrkev 80 g
- celer 80 g
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- kroupy 100 g
- sádlo 1 lžíce
- kmín 1/2 lžičky
- hladká mouka 1/2 lžíce
- bobkový list 1 ks
- drcená majoránka 1 lžíce
- vepřové jitrnice 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná)
Recept pochází z venkovské kuchyně střední Evropy, kde se nikdy nic nevyhazovalo. Z jitrnic, tlačenek a krup se vařily husté polévky, které zasytily celou rodinu. Dnes si ji můžete dopřát i mimo zabijačkové období – jitrnice snadno seženete v každém dobrém řeznictví.
Postup přípravy
Očistěte brambory, mrkev, celer, cibuli a česnek a nakrájejte je na kostičky. Kroupy namočte nejlépe přes noc, poté je uvařte doměkka, sceďte a propláchněte.
V kastrolu rozehřejte sádlo a orestujte na něm zeleninu spolu s kmínem. Zaprašte hladkou moukou, zalijte asi 800 ml vody, přidejte koření a přiveďte k varu.
Do polévky vložte rozmělněné maso z jitrnic a vařte asi 25 minut. Nakonec přidejte uvařené kroupy, dochuťte solí, pepřem a ozdobte nasekanou petrželovou natí.
PRIMA TIPY:
Pro jemnější chuť přidejte trochu smetany nebo mléka.
Místo jitrnic můžete použít i krevní jelita – polévka získá tmavší barvu a výraznější chuť.
Skvěle chutná s čerstvým kváskovým chlebem nebo křupavou houskou.
Vyzkoušejte také tradiční gulášovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá gulášová polévka.