Suroviny
- kuřecí maso (stehna, prsa, paličky – podle chuti) 1200 g
- bílé víno 600 ml
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- šalotka 2 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- bobkový list 4 ks
- hřebíček 2 ks
- pepř celý 10 kuliček
- máslo 40 g
- citron 3 plátky
- sůl
Tereza z foodblogu Výpečky.com se s námi podělila o recept z nové kuchařky „Dva italští gurmáni“, podle kterého vařila. Autory téhle povedené knihy jsou Gennaro Contaldo, uznávaný šéfkuchař, který učil Jamieho Olivera, a Antonio Carluccio, jenž je autorem 13 kuchařských bestsellerů.
V kuchařce najdete velmi jednoduché a nápadité recepty, které jdou na samou dřeň domácí italské gastronomie. Představuje se zkrátka poctivé jídlo jako od pravé italské babičky.
Tereza vyzkoušela recept na dušené kuře podlité vínem a octem. A co o tomto jídle řekla? „Vzhled nic moc, ale geniální chuť. Úplně jsem se zasnila a teleportovala jsem se někam do Toskánska. :) Všem ho vřele doporučuji a už se moc těším na další dobroty z této italské kuchařky.“
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte najemno, mrkev a řapíkatý celer nahrubo. Všechny přísady vložte do kastrolu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a přiklopte pokličkou s malou skulinou, aby mohla unikat pára. Na mírném ohni vařte asi 50 minut, v polovině vaření maso obraťte.
- Maso pohltí veškerou tekutinu, bude opečené do zlatohněda a uvnitř dokonale provařené. Podávejte s rýží.