Těsto
- hladká mouka 200 g
- cukr krupice 100 g
- žloutek 2 ks
- máslo 100 g
Krusta
- bílek 2 ks
- cukr krupice 150 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- vlašské ořechy 100 g
- citronová kůra z 1 citronu
- vlašské ořechy (půlky ořechů na ozdobení)
Podobné ořechové řezy se v českých a moravských kuchyních pečou po generace. Dříve bývaly oblíbeným cukrovím na svatby a hody, ale i na Vánoce, protože dlouho vydrží vláčné a krásně voní.
Postup přípravy
Prosejte mouku na vál, přidejte cukr, žloutky a na kousky nakrájený tuk. Zpracujte hladké těsto a uložte ho na 30 minut do chladničky odpočinout.
Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu, poté přidejte skořici, nastrouhané ořechy a citronovou kůru. Zlehka promíchejte, aby směs zůstala nadýchaná.
Rozválejte těsto na obdélník přibližně 20×30 cm a vložte ho do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Na povrch rovnoměrně rozetřete bílkovou náplň.
Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut, poté teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 10 minut dozlatova.
Nechte čtverečky vychladnout přímo v pekáčku, poté je opatrně vyjměte i s pečicím papírem a nakrájejte na kostky o velikosti 4×4 cm.
Každý kousek ozdobte půlkou ořechu a nechte krátce proschnout.
PRIMA TIPY:
Přidejte do bílkové směsi trochu kakaa pro čokoládovou chuť.
Místo vlašských ořechů použijte mandle nebo lískové ořechy.
Do těsta můžete přidat špetku vanilky nebo rum pro výraznější aroma.
Vyzkoušejte také jednoduché Masarykovo cukroví s oříšky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Masarykovo cukroví s lískovými oříšky