Polévka
- slanina 90 g
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- červená jablka (oloupané) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- hladká mouka 2 lžíce
- hovězí vývar 500 ml
- jablečný mošt 130 ml
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- romadur 100 g
- ementál 100 g
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Krutony
- chléb (semínkový) 200 g
- olivový olej 5 lžic
Postup přípravy
Nakrájejte slaninu na malé kostičky. Cibuli, česnek a jablko nasekejte najemno.
V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm slaninu, cibuli a česnek dozlatova. Přidejte jablko a restujte další 2 minuty.
Zaprašte moukou a minutu restujte, aby mouka ztratila syrovou chuť. Přilijte vývar a jablečný mošt, důkladně promíchejte. Vařte na mírném plameni asi 20 minut.
Přidejte oba druhy sýra a za stálého míchání vařte dalších 5 minut, dokud se sýry nerozpustí.
Polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Zatímco se polévka vaří, připravte krutony. Nakrájejte semínkový chléb na malé kostičky. Promíchejte je s olivovým olejem a nechte chvíli marinovat.
Rozložte na plech a pečte v troubě při 160 °C asi 10 minut dozlatova a dokřupava.
Nalijte horkou polévku do misek, posypte křupavými krutony a podle chuti ozdobte bylinkami, například pažitkou nebo petrželí.
PRIMA TIP: Jablečný mošt můžete nahradit suchým bílým vínem.
Vyzkoušejte také sytou frankfurtskou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Frankfurtská polévka s párkem a bramborami