Suroviny
- hovězí maso (horní svíčková, hřbet nebo ramínko) 750 g
- žampiony 220 g
- olivový olej 4 lžíce
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- bobkový list 3 ks
- rajský protlak 60 g
- bílé víno (suché ) 300 ml
- hovězí vývar 750 ml
- smetana na vaření (podle chuti) 60 ml
- černé olivy 100 g
- hranolky (nebo pečené brambory k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na 2,5cm kostky, osolte je a opepřete. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm žampiony dozlatova. Vyjměte je a odložte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Do hrnce přilijte 1 lžíci oleji a cibuli opečte dosklovita. Přidejte maso a restujte ho ze všech stran dozlatova, podle potřeby přilijte olej. Česnek oloupejte a prolisujte na tmavnoucí maso. Do hrnce přidejte houby, bobkové listy, rajský protlak, víno a vývar, promíchejte, přiklopte a duste 1 hodinu na středním stupni. Občas promíchejte a podle potřeby přilijte vývar.
- Jakmile maso změkne, vyjměte z omáčky bobkové listy a podle chuti přilijte smetanu. Na závěr vmíchejte olivy a podávejte s hranolky nebo smaženými bramborami.
Picado z Madeiry – dušené hovězí maso na bílém víně 2 Zdroj: Kuchařka z cest 2