Suroviny
- přední hovězí maso 600 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- červené víno 200 ml
- drcená rajčata 400 g (1 plechovka)
- rozmarýn 1 snítka
- mrkev 1 ks
- hovězí vývar 200 ml
- pappardelle 500 g
- parmazán (hobliny)
Postup přípravy
Omyjte hovězí maso, osušte ho a nakrájejte na velké kostky. Osolte, opepřete a nechte 15 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Nakrájejte česnek na tenké plátky. V hrnci s těžkým dnem rozehřejte olivový olej, přidejte maso a opečte ho ze všech stran dozlatova.
Přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek, restujte asi 3 minuty. Přilijte víno, nechte ho minutu odvařit a poté přidejte drcená rajčata, rozmarýn, nahrubo nastrouhanou mrkev a vývar. Přiklopte a duste na mírném ohni přibližně 3 hodiny, dokud maso nezměkne. V případě potřeby podlévejte.
Vyjměte rozmarýn a maso natrhejte dvěma vidličkami na vlákna. Vraťte ho do omáčky a promíchejte.
Uvařte těstoviny al dente, sceďte je a smíchejte s hovězím ragú.
Podávejte posypané hoblinami parmazánu a ozdobené čerstvými bylinkami.
PRIMA TIPY:
Jako přílohu použijte místo těstovin polentu nebo bramborové noky – omáčka se krásně vstřebá.
Do omáčky můžete přidat špetku chilli pro pikantní variantu.
Na jaře zkuste přimíchat hrst čerstvého špenátu nebo hrášku.
Pokud vám zbyde maso, výborně se hodí i do sendvičů nebo tacos.
Vyzkoušejte také trhané vepřové maso s BBQ omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Fantastické trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce