Prima FRESH

Coq au riesling – francouzské kuře na bílém víně

Moje hodnocení
1x

V původním receptu figuruje samozřejmě kohout na víně bílém. Zatímco úpravu na tom červeném zná celý svět a svého času to byla snad nejoblíbenější položka všech, kdo se snažili francouzské kuchyni naučit, tahle alsaská verze je méně známá, ale přinejmenším stejně dobrá. Bude vám na ni stačit obyčejné, byť co nejkvalitnější, kuře, které vám určitě promine, že sáhnete třeba po moravském ryzlinku.

4 porce
90 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velkém plochém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu oleje s máslem a osmažte šalotky, česnek a nudličky slaniny, až se začnou zabarvovat. Vsypte houby, a ještě několik minut smažte. Děrovanou naběračkou všechno přesuňte do mísy.
  2. Do kastrolu dejte zbylý olej a máslo, kousky kuřete poprašte moukou a po částech je osmažte ze všech stran dozlatova. Do kastrolu dejte všechny osmažené kousky, vlijte víno a vývar, přidejte bylinky, šalotky, česnek a slaninu. Osolte a hojně opepřete.
  3. Uveďte do mírného varu a bez pokličky vařte asi 20 minut. Na velkou mísu si postavte cedník a obsah kastrolu vlijte do cedníku. Překapanou šťávu vraťte do kastrolu a nechte ji trochu odvařit. V misce promíchejte smetanu se žloutkem a trochou horké šťávy, pak vlijte do kastrolu ke zbylé šťávě, za stálého promíchávání nechte krátce zlehka povařit, ale nenechte dojít k varu, omáčka by se srazila.
  4. Do omáčky vložte zpět kousky kuřete a nechte je prohřát. Případně dochuťte a podávejte posypané petrželkou.
PRIMA TIP: K této jemné specialitě se báječně hodí bramborové kuře a také špecle (vždyť alsaská kuchyně má velmi blízko k té německé), které po uvaření promíchejte s trochou másla.

Rozšiřte svůj repertoár s novými recepty na kuře

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty