Suroviny
- rostlinný olej 2 lžíce
- máslo 70 g
- šalotka (ponechaná vcelku) 12 ks
- česnek (rozetřený) 3 stroužky
- anglická slanina (na nudličky) 160 g
- žampiony (hnědé, rozkrojené napůl) 250 g
- kuřecí paličky (s kůží) 8 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- bílé víno (polosuchý ryzlink) 500 ml
- drůbeží vývar 350 ml
- bobkový list 1 ks
- tymián 2 snítky
- smetana ke šlehání 100 ml
- žloutek 1 ks
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve velkém plochém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu oleje s máslem a osmažte šalotky, česnek a nudličky slaniny, až se začnou zabarvovat. Vsypte houby, a ještě několik minut smažte. Děrovanou naběračkou všechno přesuňte do mísy.
- Do kastrolu dejte zbylý olej a máslo, kousky kuřete poprašte moukou a po částech je osmažte ze všech stran dozlatova. Do kastrolu dejte všechny osmažené kousky, vlijte víno a vývar, přidejte bylinky, šalotky, česnek a slaninu. Osolte a hojně opepřete.
- Uveďte do mírného varu a bez pokličky vařte asi 20 minut. Na velkou mísu si postavte cedník a obsah kastrolu vlijte do cedníku. Překapanou šťávu vraťte do kastrolu a nechte ji trochu odvařit. V misce promíchejte smetanu se žloutkem a trochou horké šťávy, pak vlijte do kastrolu ke zbylé šťávě, za stálého promíchávání nechte krátce zlehka povařit, ale nenechte dojít k varu, omáčka by se srazila.
- Do omáčky vložte zpět kousky kuřete a nechte je prohřát. Případně dochuťte a podávejte posypané petrželkou.
PRIMA TIP: K této jemné specialitě se báječně hodí bramborové kuře a také špecle (vždyť alsaská kuchyně má velmi blízko k té německé), které po uvaření promíchejte s trochou másla.
Coq au riesling francouzské kuře na bílém víně Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Rozšiřte svůj repertoár s novými recepty na kuře