archiv Gurmet

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Moje hodnocení
303x

Naše babičky podle tohoto receptu, který je pozůstatkem rakousko-uherské kuchyně, vařívaly slepice, jež už přestaly snášet vejce. I když dnes většinou namísto slepice vaříme kuře, jeho jemné maso se smetanovou omáčkou, ochucenou a obarvenou sladkou paprikou, zůstává stále velkým hitem.

6 porcí
60 minut
česká

Suroviny

Máslové noky

Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem

Co ještě nevíte o mleté paprice:

• KDE SE VZALA Mletá paprika je jedno z nejpoužívanějších koření na světě. Do Evropy se dostala z Mexika, Turecka a Indie. Španělé a Maďaři považují červený (mnohdy pikantní) prášek za své národní koření. Paprikáš ani paella se bez papriky zkrátka neobejdou.

• DRUHY PAPRIKY Za nejkvalitnější sladkou mletou papriku, která je u nás k dostání, je považována výrazně červená maďarská paprika. Ve specializovaných obchodech s kořením můžete koupit i sladkou uzenou papriku, papriku sušenou kouřem z dubového dřeva, sušenou zelenou papriku a samozřejmě i několik druhů paprik pálivých. Nejznámější je kajenský pepř, což je mletá pálivá paprička, nebo chilli, pálivá paprička nahrubo nadrcená.

• VLIV NA LIDSKÝ ORGANISMUS Paprika je koření, které je velmi prospěšné zdraví. Její používání má vliv na omezení srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév. Paprika podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest. Obsahuje značné množství vitaminu C a karotenu, a proto umí perfektně zahřát a pomůže čelit nachlazením.

• PRO CHUŤ A BARVU Paprika dodává jídlům lahodnou chuť i krásnou červenou barvu. Přidává se do masitých jídel, omáček, sýrů, tvarohu, slaného pečiva i uzenin a je součástí celé řady kořenicích směsí. Mletá sladká paprika je i základním kořením pro přípravu všech druhů gulášů. Pro kvalitu papriky je rozhodujícím kritériem barva (ASTA) a jemnost namletí.

Co se naučíte?

  • Naporcovat kuře
  • Připravit vynikající smetanovou omáčku
  • Uvařit jemné máslové noky

Postup přípravy

  1. Kuře omyjte, osušte a naporcujte sekáčkem a ostrým nožem na 8 dílů. Každý kousek osolte. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a nechte je rozpustit v kastrolu se silným dnem. Přidejte porce kuřete a opečte maso po všech stranách do zezlátnutí.
  2. Poté maso vyjměte na talíř a do kastrolu nasypte oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli. Smažte ji (za občasného míchání) tak dlouho, dokud nezesklovatí. To poznáte tak, že jednotlivé kousky cibule zprůhlední, začnou se lesknout a změknou. Správně orestovanou cibulku pak zaprašte lžící sladké papriky a ještě velmi krátce osmahněte.
  3. Do kastrolu vraťte maso, zalijte ho hrnkem vývaru, přidejte nové koření a přiklopte pokličkou. Na mírném ohni ho duste do změknutí (asi 40 minut). Kontrolujte, aby se vývar nevydusil, a průběžně podlévejte.
  4. Měkké kuře vyndejte na prkénko a maso oberte z kostí.
  5. Máslo s moukou zpracujte dohromady a vzniklou kuličku vhoďte do vývaru. Pomalu rozpouštějící se máslo s moukou rozšlehejte metličkou, aby v omáčce nezůstaly moučné žmolky. Provařte asi 10 minut a poté vmíchejte zakysanou smetanu. Nechte přijít k varu, odstavte a omáčku proceďte sítkem na obrané kuřecí maso.
  6. Změklé máslo utřete s vejcem a solí do pěny (nejlépe elektrickým šlehačem). Z mouky odeberte malou část a tu promíchejte s práškem do pečiva a nechte stranou. K máslu s vajíčkem střídavě zapracujte mléko a zbylou mouku. Těsto nechte asi půl hodiny odpočívat a poté do něj zapracujte poslední hrnek mouky s kypřicím práškem do pečiva. Nočky z těsta odkrajujte o stěnu mísy menší lžící namočenou v horké vodě a vařte je ve vroucí osolené vodě 8 minut. Nočky ihned slijte a podávejte přelité omáčkou s kuřetem.
PRIMA TIP: Takhle vařila kuře na paprice i známá prvorepubliková kuchařka Anuše Kejřová. Do omáčky neváhala použít zbylé pečené nebo dušené kuře a pro ty, kteří milují výrazné chutě, doporučovala přidání lžíce citronové šťávy na závěr.

Triky odkoukané od profíka

Šéfkuchař Petr Sviták vaří svoji klasickou českou kuchyni v restauraci U veverky v pražských Dejvicích a jeho knedlíčky si pochvaloval i papež Benedikt XVI. při své návštěvě v Praze.

• POZOR NA HOŘKOST! Po přidání mleté papriky dávejte velký pozor, abyste ji nespálili. Smažte ji jen krátce, neustále ji míchejte a mějte připravený vývar na podlití. Spálená paprika totiž ztratí svou krásnou červenou barvu a hlavně nepříjemně zhořkne. A takovou omáčkou byste nikoho nepotěšili.

• HLADKÝ PRŮBĚH Na zahuštění omáčky si můžete předem připravit světlou máslovou jíšku ze lžíce másla a lžíce mouky. Vychladlou jíšku pak vmíchejte do omáčky a nechte ještě několik minut provařit, aby ztratila moučnou chuť. Samotnou mouku je lépe nejprve prošlehat se smetanou a teprve poté ji přimíchat k omáčce.

• ZAVĚREČNÉ ZJEMNĚNÍ Omáčce kromě papriky dodává chuť i vývar z kuřecího masa, osmahnutá cibulka, slanina a smetana, která se přidává na závěr. Chcete-li ji mít velmi jemnou, použijte místo slaniny máslo a na závěr jemnost dotáhněte sladkou smetanou namísto zakysané.

• BABIČČIN RECEPTÁŘ Moje babička maso vařila tak dlouho, dokud samo neodpadlo od kostí. Ty pak ze silného základu vyndala. Omáčku nezahušťovala moukou, ale pouze ji zalila smetanou. Do hlubokého talíře nabrala kopec uvařených kolínek a přelila je touhle skvělou omáčkou či vlastně skoro polévkou. Paráda!

Vyzkoušejte také skvělý vepřový guláš na paprice podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Další recepty s paprikovou omáčkou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Gurmet


Přečtěte si také

Recepty