Suroviny:
- květák 1 ks
- sůl
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- pepř (mletý černý)
- mletá paprika 2 špetky
- strouhanka 50 g
- parmezán 50 g
- zakysaná smetana 250 ml
- pažitka
Postup přípravy:
Květák očistěte a uvařte ho v osolené vodě do poloměkka. Nakrájejte česnek a cibuli najemno a orestujte na olivovém oleji. Přidejte růžičky květáku, osolte, opepřete, posypte špetkou papriky a krátce orestujte.
Přendejte květák do zapékací misky. Strouhanku opečte na pánvi a smíchejte ji se strouhaným parmezánem, osolte, opepřete a posypte špetkou papriky. Směs nasypte na květák a zapečte v troubě při 190 °C asi 10 minut.
Ochuťte zakysanou smetanu solí a pepřem, přidejte nasekanou pažitku a podávejte spolu s květákem.
Na ozdobu můžete přidat čerstvou papričku.
Květák můžete zapéct třeba se sýrovou omáčkou. Pusťte si náš viderecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Zapečený květák se sýrovou omáčkou
Květáková hostina
Tato zelenina ale skýtá mnohem více možností... Hodí se k zapékání, uvaříte z ní fantastické polévky, ale skvělá je i ve špagetách. V poslední době se z květáku dělá i příloha podobná rýži nebo se využívá na nízkosacharidový základ pro pizzu. Nechte se zlákat výběrem nových receptů.
Smažený květák | Těstoviny s květákovou omáčkou | Krémová květáková polévka | Květáková rýže | Květáková pizza | Květákový steak | Celý pečený květák