Květák
- Květák 1 ks
- Olivový olej 2 lžíce
Zálivka
- datlová rajčata, nakrájená najemno 8 ks
- malá šalotka, nakrájená najemno 1 ks
- Kapary 1 lžička
- hladkolistá petržel, nasekaná najemno 1 hrst
- extra panenský olivový olej 2,5 lžíce
- šťáva z 1/2 citronu
- Sůl
Článek
24 receptů s oblíbeným květákem
Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Střední část květáku nakrájejte na 2 plátky o tloušťce cca 1 cm. Zbytek květáku ponechte na jinou kuchyňskou úpravu.
- Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a květákové steaky na něm opečte z obou stran dozlatova. Steaky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je dopéct do předehřáté trouby na 10–15 minut.
- Mezitím připravte zálivku. Kapary propláchněte studenou vodou, nasekejte je najemno a promíchejte s nakrájenými rajčaty, šalotkou, hladkolistou petrželkou a olivovým olejem. Dochuťte citronovou šťávou a solí.
- Upečené květákové steaky přendejte na talíř, přelijte připravenou zálivkou a ihned podávejte.