Suroviny
- květák 500 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- anglická slanina 4 silnější plátky
- kuřecí stehno (horní paličky) 8 ks
- rozmarýn (čerstvý nasekaný nebo sušený) 1 lžička
- sušená cibule 1/2 lžičky
- sušený česnek 1/2 lžičky
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- baby špenát 150 g
- česnek 4 stroužky
- kuřecí vývar 150 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- strouhaný parmazán 100 g
Postup přípravy
Nakrájejte květák na růžičky, vložte je do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 3–4 minuty, sceďte a opláchněte studenou vodou, aby se dále nevařil. Osolte, opepřete a dejte stranou.
Na pánvi opečte na středním ohni na větší kousky pokrájenou slaninu dozlatova a dokřupava. Vyjměte ji a tuk v pánvi ponechte.
Přidejte máslo, nechte rozpustit, vložte osolené a okořeněné kuřecí maso a opékejte 5 minut z jedné strany a 6–8 minut z druhé. Vyjměte stranou.
Do pánve přidejte špenát, krátce ho prohřejte půl minuty a opět odložte. Přidejte prolisovaný česnek, krátce ho orestujte, poté podlijte vývarem a seškrábněte opečené kousky ze dna. Vmíchejte smetanu, krátce provařte a přidejte parmazán.
Do omáčky vraťte kuřecí maso, květák i špenát, vše prohřejte, podle chuti dosolte a podávejte posypané křupavou slaninou a rozmarýnem.
PODZIMNÍ VARIACE: Do smetanové omáčky vmíchejte ještě pár kostek pečené dýně nebo hrst restovaných hříbků – dodají pokrmu hutnější a hřejivou chuť typickou pro podzimní sezonu.
Vyzkoušejte také kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Květáková hostina
Tato zelenina ale skýtá mnohem více možností... Hodí se k zapékání, uvaříte z ní fantastické polévky, ale skvělá je i ve špagetách. V poslední době se z květáku dělá i příloha podobná rýži nebo se využívá na nízkosacharidový základ pro pizzu. Nechte se zlákat výběrem nových receptů.
Smažený květák | Těstoviny s květákovou omáčkou | Krémová květáková polévka | Květáková rýže | Květáková pizza | Květákový steak | Celý pečený květák