Suroviny
- slunečnicový olej 2 lžíce
- šalotka (větší) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- zázvor 3cm kousek
- červená chilli paprička 2 ks + na dozdobení
- citronová tráva 1 stonek
- kari koření 2 lžičky
- květák 1 ks
- zeleninový vývar 500 ml
- kokosové mléko 400 ml (1 plechovka)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sterilovaná cizrna 400 g (1 plechovka)
- mražený hrášek 50 g
- limetková šťáva z 1/2 limety
- třtinový cukr cca 1 lžíce
- černá sezamová semínka (na posypání)
- koriandr (čerstvý)
Postup přípravy
- Na rozehřátém oleji opečte nadrobno nakrájenou oloupanou šalotku dozlatova.
- Vmíchejte najemno nakrájený česnek, zázvor a chilli papričku. Restujte asi 2 minuty. Přidejte na kolečka nakrájenou citronovou trávu a kari koření. Za stálého míchání opékejte ještě minutu, dokud se koření nerozvoní.
- Přidejte na růžičky rozebraný květák. Zalijte zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a vařte 15 minut.
- Cizrnu sceďte a propláchněte. Po 15 minutách vaření ji spolu s hráškem přidejte do kastrolu. Pokračujte ve vaření dalších 15 minut.
- Dochuťte limetkovou šťávou a třtinovým cukrem.
- Rozdělte kari do misek. Dozdobte kolečky čerstvé chilli papričky, sezamem a lístky koriandru. Podávejte s jasmínovou rýží.
PRIMA TIPY: Kari chutná ještě lépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí. Uchovejte ho v lednici a ohřejte si zdravý oběd bez námahy. Pokud nevaříte pro vegetariány či vegany, můžete kari dochutit i trochou rybí omáčky, která dodá výraznější chuť.

Vyzkoušejte také červené thajské kari se zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Červené thajské kari se zeleninou a jasmínovou rýží podle Davida Müllera