Suroviny
- květák 1 ks
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer (nebo 1 menší pastinák) 1/2 bulvy
- vejce 2 ks
- smetana na vaření (12%) 200 ml
- škrob 1 vrchovatá lžíce
- bylinky (nasekané) 2 lžíce
- muškátový oříšek 2–3 špetky
- strouhaný parmazán 50–75 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Formu na koláč (o průměru 28 cm) vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 175 °C na horní/spodní ohřev.
- Květák omyjte a nakrájejte na kousky. Mrkev, petržel a celer či pastinák omyjte, očistěte a případně oloupejte. Nakrájejte je na větší kousky a spolu s květákem nasekejte nahrubo v kuchyňském robotu (v sekáčku, na smoothie atd.). Zeleninu můžete případně nastrouhat na kuchyňském struhadle.
- Zeleninovou směs smíchejte v míse s vidličkou prošlehanými vejci, smetanou, škrobem, bylinkami, 1½ lžičky soli, muškátovým oříškem a trochou pepře. Směs rozprostřete do formy a nastrouhejte na ni parmazán.
- Koláč pečte 45 minut v předehřáté troubě na střední příčce. Poté ho vytáhněte a nechte zchladnout, aby byl vlažný. Nakrájejte ho na kousky a podávejte.
PRIMA TIP: Zeleninu můžete obměňovat podle sezony a zásob. Vybírejte spíše pevnější odrůdy, které lze nastrouhat nebo rozmixovat a stále si ponechají strukturu. Hodí se brokolice, zelený květák romanesco, tuřín, dýně, případně i brambory – ty však nastrouhejte, vymačkejte z nich tekutinu a nepřidávejte jich moc.
Vyzkoušejte také zapečený květák se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou
Květáková hostina
Tato zelenina ale skýtá mnohem více možností... Hodí se k zapékání, uvaříte z ní fantastické polévky, ale skvělá je i ve špagetách. V poslední době se z květáku dělá i příloha podobná rýži nebo se využívá na nízkosacharidový základ pro pizzu. Nechte se zlákat výběrem nových receptů.
Smažený květák | Těstoviny s květákovou omáčkou | Krémová květáková polévka | Květáková rýže | Květáková pizza | Květákový steak | Celý pečený květák