Suroviny:
- květák 1 velký ks
- sůl
- anglická slanina 6 plátků
- červená paprika (naložená v oleji nebo sladkokyselém nálevu) 200 g
- zakysaná smetana 200 ml
- sýr (strouhaný čedar nebo gouda) 180 g
- pepř (mletý černý)
Postup přípravy:
Květák rozdělte na větší růžičky a vložte do vroucí osolené vody. Vařte asi 5 minut, poté květák vložte do nádoby se studenou vodou a ledem. Nechte odkapat a pak naskládejte do zapékací misky.
Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte na pánvi, přebytečný tuk slijte a nudličky spolu se slitými a nakrájenými paprikami přidejte ke květáku do zapékací misky.
Polovinu sýra smíchejte se zakysanou smetanou, dochuťte solí, pepřem a přelijte přes květák. Zbytkem sýra posypte povrch a vše vložte do trouby zapéct na asi 10 minut při 200 °C, až omáčka začne bublat a povrch je zapečený dozlatova.
Další tip na zapečený květák? Tentokrát se sýrovou omáčkou! Pusťte si náš videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Zapečený květák se sýrovou omáčkou