Květák
- olivový olej 2–2½ lžíce
- javorový sirup 1 lžička
- mletá sladká paprika (může být i uzená) 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- kajenský pepř 1 špetka
- sůl
- květák 300 g
- celozrnné pečivo (nebo 2 hrsti strouhanky) 2 plátky chleba
Avokádový dip
- avokádo (zralé) 1/2 ks
- bílý jogurt 2 lžíce
- limetková šťáva z 1 limety
- koriandr 2 snítky
- česnek 1 malý stroužek
- sůl
Salát
- mrkev 1 ks
- červené zelí 1/8 hlávky
- ledový salát 1/4 hlávky
- citronová šťáva 1/2 lžíce
- olivový olej 1/2 lžíce
- sůl
- bageta (k podávání)
Postup přípravy
- Ve větší misce promíchejte olej, javorový sirup, mletou papriku, sušený česnek, koriandr, římský kmín, kajenský pepř a špetku soli.
- Květák rozeberte na malé růžičky. Vsypte je do misky s marinádou a dobře promíchejte, aby se obalily marinádou ze všech stran.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Toustový chléb rozmixujte nadrobno. Vsypte ho na pánev a nasucho opékejte dozlatova. Pánví potřásejte, aby se strouhanka opekla rovnoměrně. Přesuňte ji do misky.
- Růžičky květáku postupně obalujte ve strouhance a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je v předehřáté troubě 15 až 20 minut dozlatova.
- Avokádo zbavte slupky a pecky a dužinu rozmixujte s jogurtem, limetovou šťávou, koriandrem, oloupaným a nahrubo nasekaným česnekem a solí dohladka.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na nudličky. Ze zelí vykrojte případný košťál a listy nasekejte na tenké nudličky. Ledový salát také nasekejte nadrobno. Vše promíchejte s citronovou šťávou, olejem a solí.
- Bagetu podélně prořízněte, ale nedokrajujte do konce, tak abyste ji mohli rozevřít. Obě řezné strany potřete avokádovým dipem. Dovnitř rozprostřete salát, na něj pečený květák a nakonec posypejte nahrubo nasekaným koriandrem.
Vyzkoušejte obalovaný květák pečený v troubě podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Obalovaný květák pečený v troubě je zdravější a jednodušší na přípravu