Suroviny
- květák 500 g
- máslo 100 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- bílé víno 100 ml
- kulatozrnná rýže (např. Arborio) 300 g
- zeleninový vývar (horký) 1,5 l
- parmezán (strouhaný) 50 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- šalvěj několik listů
- vlašské ořechy 50 g
- mascarpone 100 g
Postup přípravy:
- Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Ty pak vložte do robota s noži a rozsekejte na drť. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nasekejte.
- V kastrolu rozpusťte polovinu másla. Krátce na něm orestujte cibulku s česnekem, jen do změknutí. Přilijte víno a 2 minuty vařte zprudka, až se odpaří.
- Pak vsypte rýži a krátce společně restujte, asi 1 minutu. Přilijte zhruba 250 ml vývaru a míchejte, dokud se tekutina do rýže nevsákne.
- Postupně přilévejte další vývar a míchejte asi 15 minut. Přidejte rozmixovaný květák a společně s rýží vařte 5 minut a míchejte, dokud nebude měkká.
- Odstavte z plotny a vmíchejte parmezán, sůl a pepř. Na pánvi na zbylém másle opečte šalvěj a ořechy.
- Hotové rizoto servírujte s porcí mascarpone, opečenými křupavými lístky šalvěje a ořechy.
Máte opravdu rádi květák? Připravte si tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Krémová květáková polévka
Nebo zkuste další parádní recepty na nevšední rizoto: