Tento recept využijete i mimo období novoročního odlehčení. Květáková rýže je výborná příloha, kterou si budete dělat s chutí po celý rok. Je vhodná i pro lowcarb stravování, je přirozeně bezlepková a možná je to cesta, jak dostat více zeleniny do dětského jídelníčku.
Hledáte nízkokalorickou přílohu? Přinášíme jednoduchý návod, jak vyrobit květákovou rýži
Květákovou rýži můžete použít jako přílohu k různým asijským stir-fry, připravit z ní rizoto, naplnit s ní burrito, dokonce z ní zvládnete udělat netradiční korpus na pizzu.
A příprava květákové rýže? Nemůže být jednodušší. Zkrátka nakrájejte květák na větší kousky (můžete použít i košťál), vhoďte vše do mixéru a několika pulsy rozmixujte květák na malé kousky velikosti rýže. Když budete mixovat o chvilku déle, vznikne vám ekvivalent kuskusu. Ale nepřežeňte to, jinak vám z květáku vnikne kaše. Ideální je pracovat po částech. Pokud nemáte vhodný mixér, květákovou rýži můžete udělat i tak, že květák nastrouháte na hrubém struhadle.
Aby vám tato „rýže“ chutnala skoro stejně jako klasická rýže, je potřeba ji dobře ochutit. Pak uvidíte, že se dá skvěle kombinovat s dalšími ingrediencemi. Navíc budete mít dobrý pocit, že máte ve svém jídelníčku další porci zeleniny navíc.
Květákovou rýži lze jíst i za syrova, ale mnohem chutnější je lehce tepelně opracovaná, díky čemuž ztratí lehkou nahořklost syrového květáku. Takže pokud ji chcete podávat jako přílohu nebo ji použít v jakémkoli receptu místo klasické rýže, nejprve rozehřejte na velké pánvi lžíci olivového oleje, orestujte na něm dosklovata 1 menší cibuli nebo 2 jarní cibulky nakrájené nadrobno. Poté přihoďte květákovou rýži z jedné hlávky a restujte 3–5 minut, až se rýže hezky prohřeje. Nakonec ji osolte, opepřete a dochuťte šplíchancem citronové šťávy.
Zdroj: www.loveandlemons.com
Vyzkoušejte zajímavé recepty s květákovou rýží:
Zkuste květákovou rýži použít třeba jako přílohu ke kuřecímu kung-pao. Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE