Suroviny
- česnek 1 palice
- sladká paprika 2 lžičky
- tymián 1 svazek
- citron 1 ks
- květák 1 ks
- sherry 4 lžíce
- loupaná rajčata 400 g
- mandle (plátky) 40 g
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- extra virgin olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Česnek oloupejte a v hmoždíři rozdrťte s paprikou a částí tymiánu na hrubší pastu. Zatřete 2 lžíce oleje a pastu osolte a opepřete. Z citronu ostrouhejte kůru a dejte stranou do misky.
- Květák očistěte od zavadlých listů, hezké ponechte. Košťálek očistěte a seřízněte, aby květák mohl rovně stát a košťálek křížem nakrojte. Celý květák důkladně potřete kořenicí pastou a postavte ho do středně velkého kastrolu (aby se dal přikrýt poklicí). Zakapejte sherry a navrch vymačkejte citronovou šťávu. Květák přikryjte a kastrol vložte do předehřáté trouby asi na 1 hodinu 20 minut. Pečte doměkka, na posledních 20 minut sundejte pokličku.
- Kastrol vyndejte z trouby a okolo květáku vlijte konzervovaná rajčata, která trochu potrhejte nebo nakrájejte na kousky. Posypte citronovou kůrou a zbylým tymiánem. Vraťte do trouby asi na 10 minut nebo až květák zezlátne.
- Mezitím si rozehřejte pánvičku a zlehka v ní opražte mandlové lupínky. Nechte je vychladnout. Květák posypte lupínky a petrželkou, zakapejte olivovým olejem a podávejte. Hodí se k němu rýžový pilaf a nějaký čerstvý salát.