Suroviny
- máslo 30 g
- cibule (oloupaná a nasekaná) 1 ks
- brambory (větší moučná brambora, oškrábaná a nařezaná na kostičky) 1 ks
- květák (natrhaný na růžičky a nasekaný na větší kousky) 1 ks (asi 500g)
- bobkový list 1 ks
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný)
- zeleninový vývar (horký) 1 l
- smetana (nebo plnotučné mléko) 100 ml
Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte bramboru a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák a dobře okořeňte, přidejte bobkový list a větší špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut.
- Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne.
- Vyndejte bobkový list a potom dobře promíchejte v mixéru (můžete použít i tyčový), aby byla směs hladká. Dejte směs zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte.
- Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.
PRIMA TIP: Tato polévka chutná krémově i bez přidání smetany, takže pro nízkotučnou verzi ji můžete vynechat.
Pro výraznější chuť můžete květák předem upéct v troubě dozlatova. Rozdělte ho na růžičky, dejte na plech s pečicím papírem, zakapejte olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Výsledná polévka z pečeného květáku bude mít oříškovou chuť.
Vyzkoušejte také recept na jednoduchou dýňovou polévku
Kompletní recept najdete ZDE