Brambory
- brambory (malé ) 1 kg
- olivový olej (na zakapání)
- sůl
Pomerančová omáčka
- cukr krystal 50 g
- voda 200 ml
- šalotka (větší ) 2 ks
- červený vinný ocet 4 lžíce
- pomerančová šťáva (ze 4 velkých pomerančů)
- badyán 1 ks
- hřebíček 4 ks
- máslo 100 g
Kachna
- kachní prsa (s kůží) 4 ks (1 kg)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory: Brambory umyjte a v osolené vodě je uvařte doměkka. Poté je a nechte je vychladnout. Chladné brambory lehce rozmáčkněte a rozložte je na plech. Každou bramboru zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 240 °C zhruba na 20 minut, dokud nebude povrch brambor upečen dozlatova. Po upečení vyjměte plech s brambory a snižte teplotu trouby na 200 °C.
- Pomerančová omáčka: Mezitím, co se pečou brambory, připravte pomerančovou omáčku. Pomeranče rozkrojte napůl a vymačkejte z nich šťávu. Případná dužina ve šťávě nevadí.
- Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr krystal. Promíchejte a nechte 5 minut vařit, dokud se část vody neodpaří. Pak přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji v cukrové vodě zkaramelizovat - stále míchejte, aby se cibulka nepřipálila. Potrvá to asi 5 - 8 minut. Poté přidejte červený vinný ocet a nechte 3 minuty vařit za stálého míchání. Pak přidejte šťávu z pomerančů, hřebíček a badyán. Za stálého míchání vařte 5 minut, odpaří se voda a zůstane silná chuť pomeranče.
- Nakonec za stálého míchání přidávejte postupně kousky másla, dokud se všechno nerozpustí. Minutku provařte a nakonec vše rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru.
- Kachní prsa: Nakonec připravte kachní prsa. Prsa omyjte, očistěte a osušte. Kůži lehce nařízněte, ale opatrně, aby řez nešel až do masa. Připravená prsa vložte kůží dolů na velmi rozpálenou pánev a restujte je 8 minut. Shora je osolte a opepřete. Poté prsa otočte a restujte je znovu 5 - 8 minut (záleží na velikosti prsou). Restovanou kůži teprve teď osolte a opepřete.
- Restovaná prsa dejte do zapékací mísy a zakryjte je alobalem. Mísu dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 10 - 15 minut.
- Po upečení prsa nakrájejte na plátky a rovnou servírujte s pečeným bramborem. Vše zalijte pomerančovou omáčkou a zasypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.
Katka Neumannová je nejen špičková sportovkyně, ale také činorodá žena a aktivní maminka. „Jako ambasadorka značky MORA se s fanoušky pravidelně dělí o nové tipy a triky, jak vyváženě jíst bez přehnaných diet. A také stále motivuje k pohybu, který všichni tolik potřebujeme. I v této době, kdy jsou volnočasové sportovní aktivity pro rodiny omezené. Katka tak pomáhá i v současné nelehké situaci spolu se značkou MORA podpořit zdravý styl života,“ vysvětluje Regina Netolická, Head of Marketing CZ/SK Gorenje group.