Suroviny
- voda 100 ml
- pomerančová šťáva (100% ) 250 ml
- šalvěj (čerstvá šalvěj (nebo 1–2 lžičky sušené)) 2 snítky
- máslo (nakrájené na kostky) 20 g
- med 3 lžíce
- pomeranč (nejlépe v bio kvalitě) 2 ks
- celé kuře 1 ks (cca 1,3 kg)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve předehřejte troubu na 180–185 °C a připravte pekáč (25 cm × 35 cm) a alobal. Do pekáče nalijte 100 ml vody a 250 ml pomerančové šťávy. Přidejte šalvěj, na kostky nakrájené máslo a 3 lžíce medu. Kůru obou pomerančů nastrouhejte najemno a přimíchejte k ostatním ingrediencím. Jeden pomeranč bez kůry nakrájejte na kolečka o tloušťce 1 cm a přidejte jej do pekáče. Kuře omyjte, osušte, osolte, opepřete a dejte do pekáče.
- Celý pekáč pečlivě přikryjte alobalem. Pekáč následně vložte na 60–65 minut do trouby předehřáté na 180–185 °C. Po uplynutí doby zvyšte teplotu v troubě na 195–200 °C, z pekáče sundejte alobal a kuře nechte ještě 45–50 minut dopéct.
- Během pečení kuře průběžně polévejte vzniklou šťávou z pekáče. Jakmile je kuře dopečené, vzniklou šťávu přelijte z pekáče do menšího hrnce a na vysokém plameni zredukujte množství šťávy přibližně na polovinu (potrvá to zhruba 10 minut). Pod zredukovanou šťávou vypněte plamen, pečené kuře polijte a následně podávejte.
- Tipy na servírování: Pomerančové kuře podávejte nejlépe s pečenými bramborami a plátky pomeranče.
PRIMA TIP: Čím častěji budete kuře polévat během pečení vzniklou šťávou, tím bude maso po upečení šťavnatější a chutnější. V poslední fázi pečení doporučujeme maso polévat alespoň každých 10 minut.