Kachní prsa na pomerančích s dýňovým pyré a glazovanou mrkví

Moje hodnocení
4x

Hledáte inspiraci na nedělní oběd nebo slavnostní večeři? Máme pro vás tip od šéfkuchaře Radka Davida, který pro zvláštní příležitost doporučuje šťavnatá kachní prsíčka s barevnou přílohou. A pokud se vám nechce vařit, dojeďte si na tuhle lahůdku do průhonické restaurace Babiččina zahrada.

4 porce
60 minut

Maso

Mrkev

Dýňové pyré

  • dýně hokaido 300 g
  • čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva (fresh) 60 ml
  • zázvor (čerstvý zázvor) 5 g
  • kuřecí vývar 50 ml
  • smetana ke šlehání (33 % tuku) 50 ml
  • sůl
  • dýňová semínka 20 g

Postup přípravy

  1. Kůži na kachním prsu nařízněte šikmými řezy, osolte, opepřete a posypte nasekaným tymiánem. Dejte kůží na studenou pánev s olejem a pomalu vypečte kůži do křupava, pak dopečete ze všech stran a nechte v pánvi dojít.
  2. Kachní prsa vyjměte a do pánve dejte cukr, nechte ho zkaramelizovat. Na karamel dejte plátky oloupaných pomerančů a zalijte svařeným vývarem. Provařte šťávu, poté přeceďte přes jemný cedník a šťávu svařte do zhoustnutí.
  3. Do hotové omáčky dejte filátka z oloupaného pomeranče.
  4. Kachní prsa nakrájejte při podávání na plátky.
  5. Malé mrkve neoloupané 3 minuty vařte ve vroucí vodě. Pak je dejte do vody s ledem a opatrně oloupejte. Do rendlíku dejte máslo, přidejte mrkvičky, orestujte je a nakonec přidejte cukr a společně zarestujte. Dochuťte solí.
  6. Dýni nakrájejte na kostky a pečte v troubě při 180 °C 30 minut.
  7. Do rendlíku dejte pečenou dýní, pomerančový fresh, zázvor nakrájený na kostičky, a pomalu vařte, dokud se fresh nevyvaří. Přidejte vývar, zredukujte na polovinu, přidejte smetanu a opět svařte na polovinu, poté rozmixujte pyré dohladka a nakonec propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí.
  8. Dýňová semínka pečte v troubě při 180 °C 3 minuty. Nakonec je použijte na dozdobení hotového pokrmu.

Babiččina zahrada pod vedením Radka Davida

Zastavte se na chvilku u babičky na zahradě a na statku, dejte si polévku, která vás postaví na nohy a pochutnejte si na výborných babiččiných dobrotách. Nechte se hřejivě konejšit vůní chleba, domova a bylinek, nechte si pohladit tělo i mysl terapií, kterou babička přivezla ze svých cest. Babička vám pomůže se navrátit k sobě i přírodě a postará se o to, aby v srdci bylo stejně útulno jako u ní na zahradě.

Babiččina zahrada, Tovární 536, Průhonice

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Radek David


Přečtěte si také

Recepty