Suroviny
- husí stehna 2 ks
- husí sádlo (případně vepřové) 3 lžíce
Celerový salát
- menší celer 1/4 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- menší jablko 1 ks
- menší hrst bílých hroznů
- dijónská hořčice 2 lžíce
- Med 2 lžíce
- Olivový olej 150 ml
- pár kapek citrónové šťávy
- hladkolistá petržel 1/2 hrst
- hrst vlašských ořechů
- sůl, pepř
Recept
Husí stehna s hrachem a kroupami (v šouletu)
Časem prověřené jídlo původem ze židovské kuchyně vás obrní proti zimě i nepřízni osudu. Jeho vzdálenou ozvěnu najdeme i ve francouzské venkovské kuchyni – s fazolemi...
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Husí stehna dobře osolte, opepřete a dejte do menšího pekáčku spolu s kachním sádlem. Přikryjte alobalem a vložte do trouby. Po polovině doby pečení odkryjte a nechte opéct dozlatova.
- Vytvořte zálivku smícháním dijonské hořčice, medu a olivového oleje. Je třeba ji dochutit šťávou z citronu podle chuti a solí a pepřem.
- Celer očistěte, poté nakrájejte na tenké plátky a ty dále na cca 4–5 cm tenké proužky. To stejné udělejte i s jablkem. Řapíkatý celer nakrájejte také na tenké plátky a bílé hrozny přepulte. Všechno dejte do mísy a dobře promíchejte se zálivkou, aby se dostala ke každému kousku.
- K celerovému salátu přidejte nasekanou hladkolistou petržel a vlašské ořechy.
- Upečené husí stehno servírujte na celerovém salátu.