Suroviny
- krůtí prsa (krůtí prso bez kůže) 1 ks (cca 1 kg)
- sůl 2–3 lžičky
- česnek 3 stroužky
- pomerančová kůra 1 a 1/2
- tymián (čerstvý tymián) 25 g (1 balení)
- pepř (čerstvě mletý pepř)
- olivový olej 3 lžíce
- cibule 1 ks
- voda
Na potření
- pomerančová šťáva (šťáva z 1/2 pomeranče + kolečko) 1/2
- med 1 lžíce
Salát
- bulgur 1 hrnek
- baby špenát 1 hrst
- granátové jablko 1 ks
- šalotka 1 ks
- sůl
- pepř
- olivový olej
- pomerančová šťáva 1/2
Postup přípravy
- Předehřejte troubu (horkovzdušnou) na 165–170 °C. Krůtí prso můžete rozdělit na dvě části (moje se totiž už od začátku trochu rozpadalo, ale uvidíte). Papírovou utěrkou ho vysušte a zasypejte lžičkou soli.
- Stroužky česneku rozdělte na čtvrtiny, přendejte do hmoždíře, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru, několik otrhaných větviček tymiánu, čerstvě namletý pepř a lžičku soli. Vše společně pomačkejte a promíchejte.
- Krůtí prso pokapejte 1,5 lžící olivového oleje a rozetřete do masa. Maso přendejte do pekáčku a směs z pomerančové kůry rozetřete po povrchu masa. Nechte odležet asi 20 minut.
- Do pekáčku přidejte cibuli nakrájenou na plátky, zbylý tymián a kolečko pomeranče rozdělené na čtvrtiny. Vše podlijte trochou vody a maso ještě zakápněte zbylým olivovým olejem.
- Zakryjte alobalem a pečte cca hodinu až hodinu a čtvrt.
- V misce smíchejte šťávu z poloviny pomeranče a med – šťáva by měla být opravdu tekutá. Po hodině pečení maso odkryjte a potřete šťávou z medu. Teplotu zvyšte na 190 °C a svrchu zapékejte ještě asi 15 minut.
- Hotové nechte chvíli odležet, poté nakrájejte na plátky a podávejte se salátem: zalijte ještě šťávou z masa.
- Ten připravíte snadno: bulgur povařte ve vodě (3 hrnky vody na 1 hrnek bulguru) asi 12 minut. Až bude hotový, můžete ho nechat teplý, ale chutný je i zchlazený vodou.
- Bulgur smíchejte s opraným špenátem, granátovými semínky, šalotkou nakrájenou na plátky a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a šťávou z pomeranče.