Akademie kvality

Pečená husí stehna s červeným zelím a karlovarským knedlíkem

Moje hodnocení
5x

11. listopad. Datum, které mají především milovníci vína ve svých diářích poznamenané tučným písmem. Den, kdy se mohou poprvé ochutnávat letošní vína. Ale také den, kdy se již tradičně peče svatomartinská husa. My tentokrát připravíme husí stehna s vynikajícím karlovarským knedlíkem a samozřejmě nesmí chybět červené zelí.

4 porce
150 minut
česká

Husa

Červené zelí

Karlovarský knedlík

Postup přípravy

  1. Očištěná husí stehna osolte, opepřete, okmínujte, dejte do pekáče a přidejte rozmarýn, oloupanou cibuli, česnek a podlijte trochou vody. Pečte v troubě za občasného podlévání na 150 °C přibližně 2 hodiny do změknutí.
  2. Všechen výpek i s cibulí, česnekem a rozmarýnem slijte do rendlíku a orestujte dohněda. Přidejte hladkou mouku a orestujte. Zalijte vodou, provařte a přeceďte přes jemný cedník.
  3. Červené zelí očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a slaninu nakrájejte najemno, orestujte a přidejte červené zelí. Zalijte červeným vínem, přidejte skořici, badyán, cukr, sůl a vařte za občasného podlévání vínem do poloměkka. Ze zelí vyndejte skořici, badyán a přidejte oloupané a na malé kostičky nakrájené jablko a rozdrcené vlašské ořechy. Takto dochucené zelí vařte ještě asi 15 minut a dochuťte cukrem a solí.
  4. Toustový chléb nakrájejte na kostičky, opečte v troubě dozlatova a nechte vychladnout. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Opečený toustový chléb zalijte mlékem, rozpuštěným máslem, přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou listovou petržel, žloutky a vyšlehané bílky. Vše promíchejte, vytvarujte kulaté knedlíky a vařte na páře přibližně 25 minut.
PRIMA TIP: Na karlovarský knedlík můžete využít i starší pečivo, rohlíky, bagety či housky.

Během samotného nákupu jednotlivých surovin na přípravu tohoto pokrmu se zaměřte na ty potraviny, které mají na obalu některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Vyzkoušejte teké recept na velmi pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Inspirujte se i dalšími recepty na pečenou husu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty