Husa
- husí stehna 4 ks
- cibule 100 g
- česnek 2 stroužky
- rozmarýn 1 snítka
- hladká mouka 50 g
- drcený kmín
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Červené zelí
- červené zelí (čerstvé) 400 g
- cibule 50 g
- uzená slanina 20 g
- celá skořice 1 svitek
- červené víno 100 ml
- badyán 1 hvězdička
- jablka 1 ks
- vlašské ořechy 10 g
- cukr krystal 20 g
- olej 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Karlovarský knedlík
- toustový chléb 500 g
- mléko 400 ml
- máslo 100 g
- vejce 4 ks
- hladkolistá petržel 15 g
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Očištěná husí stehna osolte, opepřete, okmínujte, dejte do pekáče a přidejte rozmarýn, oloupanou cibuli, česnek a podlijte trochou vody. Pečte v troubě za občasného podlévání na 150 °C přibližně 2 hodiny do změknutí.
- Všechen výpek i s cibulí, česnekem a rozmarýnem slijte do rendlíku a orestujte dohněda. Přidejte hladkou mouku a orestujte. Zalijte vodou, provařte a přeceďte přes jemný cedník.
- Červené zelí očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a slaninu nakrájejte najemno, orestujte a přidejte červené zelí. Zalijte červeným vínem, přidejte skořici, badyán, cukr, sůl a vařte za občasného podlévání vínem do poloměkka. Ze zelí vyndejte skořici, badyán a přidejte oloupané a na malé kostičky nakrájené jablko a rozdrcené vlašské ořechy. Takto dochucené zelí vařte ještě asi 15 minut a dochuťte cukrem a solí.
- Toustový chléb nakrájejte na kostičky, opečte v troubě dozlatova a nechte vychladnout. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Opečený toustový chléb zalijte mlékem, rozpuštěným máslem, přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou listovou petržel, žloutky a vyšlehané bílky. Vše promíchejte, vytvarujte kulaté knedlíky a vařte na páře přibližně 25 minut.
PRIMA TIP: Na karlovarský knedlík můžete využít i starší pečivo, rohlíky, bagety či housky.
Pečená husí stehna s červeným zelím a karlovarským knedlíkem Zdroj: Akademie kvality
Během samotného nákupu jednotlivých surovin na přípravu tohoto pokrmu se zaměřte na ty potraviny, které mají na obalu některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Vyzkoušejte teké recept na velmi pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se i dalšími recepty na pečenou husu